Élet-Stílus

Öt hasznos dolog, amit a hidegben alvásnak köszönhetünk

Könnyebb, fogyasztóbb alvás, ami még fiatalít is

A téli hideg időjárásban joggal gondolhatjuk, milyen jól esik egy kellemesen meleg hálószobában álomra hajtani fejünket. Sajnos ebben tévedünk! Bármennyire is ijesztőnek tűnik elsőre, egy hűvösebb szobának több jótékony hatása is van az alvásunkra. Nézzük, melyek ezek:

Könnyebben elalszunk

Az elalvás idejének közeledtével a test hőmérséklete lecsökken. A hideg hálószoba és a tél segíthet megerősíteni testünk természetes reflexeit. Ilyenkor hamarabb nyugszunk meg, és hamarabb érezzük magunkat álmosnak, mintha melegben próbálnánk aludni.

Jobb minőségű lesz az alvásunk

Testünk hőmérséklete az alvás előtti időszakban a legalacsonyabb, lefekvéstől felkelésig pedig folyamatosan emelkedik. Ha túl melegben alszunk, akkor a testhőmérsékletünk is túl gyorsan emelkedik, aminek az a következménye, hogy hamarabb felébredünk. Pihentetőbb és folyamatosabb lehet tehát az alvásunk hűvösebb hálószobában.

Lassabban öregszünk

Ha hidegben alszunk, a testünk több melatonint termel. Amellett, hogy ez az alvást elősegítő hormon, erőteljes hatása van az öregedés megelőzésére is. Így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: pihentebbek és fiatalabbak maradhatunk.

Segít a fogyásban

Van egy olyan értelmezés is, amely szerint a melatonin-termelés elősegíti a „barna2 zsírsejtek termelődését a szervezetben. A nevével ellentétben ez nem azt jelenti, hogy hízunk, hanem pont az ellenkezőjét: a barna zsírsejtek előállítása közben a test kalóriákat éget el.

Csökkenti az inszomniát

Az álmatlanság megelőzésére számos trükk van, ezek egyike a hidegben alvás. A tesztek azt mutatják, hogy az álmatlanságban szenvedő embereknek magasabb a belső testhőmérséklete, mint jól alvó társaiknak. Mivel a hideg levegő belélegzése csökkenti a maghőmérsékletünket, ez javíthatja alvásunkat.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik