Élet-Stílus

Különböző ételek hatásai az alvásunkra

A jó alvás sokkal fontosabb az egészségünk szempontjából, mint azt elsőre gondolnánk, és sokan nem is sejtik, az alvás minőségében milyen nagy szerepet játszik, hogy miket eszünk lefekvés előtt.

A rossz alvással eltöltött éjszakák nem csak az általános közérzetünket ronthatják le. Ha rendszeresen nincsen meg a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, akkor romlik a koncentrációnk, ingerlékenyek leszünk, és az agyunk is lelassul, hiszen az alvás fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában.

Emellett az immunrendszerre is rossz hatással van az alváshiány, mert a szervezet nehezebben regenerálódik. A kevés alvás ezért különböző betegségek kialakulásához vezethet, mint például szív- és érrendszeri rendellenességek, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegségek.

Mindezeken túl a libidó csökkenését is okozhatja az alváshiány, azaz a férfiak és nők is kevésbé vágyhatnak a szexre, mindez pedig párkapcsolati problémákat okozhat.

A rossz alvásért több tényező is felelhet: leginkább a magánéleti és munkahelyi stressz, a lefekvést megelőző helytelen szokások, a kényelmetlen ágy, a túl nagy zaj vagy túl sok fény, esetleg a levegőtlen hálószoba is megakadályozhatja álomba merülésünket.

De fontos az étkezés szerepe is. Nagyon nem mindegy, hogy elalvás előtt mit eszünk, hiszen bizonyos ételek rontják, míg mások elősegítik a pihentető, frissítő alvást.

Rossz alvást okozó ételek

  • Zsíros ételek. Valószínűleg minden magyar ember ismeri a hétköznapi nyelvben kajakómának nevezett érzést, amikor a vasárnapi ebédre elfogyasztott jó adag pörkölt után csak eldőlni tud. Vacsorára viszont nehéz ételt már nagyon nem ajánlott fogyasztani. Bár úgy tűnhet, segíti az elalvást, az ilyen zsíros ételek a gyomorsav túltermelését idézik elő, ami gyakori ébredésekhez vezethet, és elaludni is nehezebben lehet tőlük.
  • Fűszeres ételek. A zsíros ételekhez hasonlóan rossz hatással vannak a gyomorra: gyomorégést okoznak, és ezzel rontják az alvás minőségét. Emellett fokozzák a szomjúságérzést, ami felébreszthet, és máris lőttek a folyamatos, pihentető alvásunknak.
  • Alkohol. Sokan gondolják, hogy bódító hatása miatt jó dolog szeszes italt fogyasztani elalvás előtt. Az alkohol lehet, hogy megkönnyíti az elalvást, gátolja viszont, hogy elérjük a mély alvási fázist, ami pedig a pihentető alvás kulcsa.

Ételek, amelyek elősegítik a jó alvást

  • Banán. Egyike a legjobb gyümölcsöknek, ha az alvásról van szó. Elősegíti a relaxációt, és fokozza az álmosság érzését, annak köszönhetően, hogy teli van triptofánnnal. Ez az aminosav támogatja a szervezetünkben a szerotonin és a melatonin termelődését, amelyek segítik a relaxáció, valamint az álmosság kialakulását.
  • Meggy és cseresznye. Ezekkel a gyümölcsökkel az álmosságot segítő melatonint közvetlenül juttathatjuk be a testünkbe, ezzel is segítve a gyors elalvást. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy akik napi rendszerességgel isznak reggel és este egy-egy pohár meggylevet, gyorsabban merülnek álomba.
  • Zabkása, zabpehely. A zabban az összes az alváshoz nélkülözhetetlen ásványi anyag és tápanyag megtalálható. Bőségesen van benne, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szilícium. Emellett jó hatással van a szerotonin termelésére és természetes forrása a melatoninnak.
  • Tej. Valószínűleg mindenki tudja, hogy egy jó pohár meleg tej mennyire altató hatású tud lenni. Ez annak köszönhető, hogy tele van triptofánnal, kalciummal, ami a melatonin-termelés szabályozásában segít. A hatást fokozhatjuk, ha egy pár szelet cukormentes kekszet is rakunk a tejbe.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik