Élet-Stílus

5 trükk, amelyekkel télen is jobban aludhatunk

Hideg, takaró, mézes tej és napi séták

Jön a tél, ami azt jelenti, hogy fel kell készítenünk a testünket a hideggel és sötéttel kapcsolatos kihívásokra. Télen a legtöbben nem tudnak olyan kellemesen aludni, mint nyáron, de van néhány trükk, ami segíthet ebben.

Figyeljünk arra, mit eszünk lefekvés előtt

Nem véletlenül isznak tejet a kisgyerekek lefekvés előtt, és a tej jótékony hatása ugyanúgy érvényes a felnőttekre is. A magas magnéziumtartalmú italok elősegítik a pihentető alvást, a mézes tej pedig szinte „csodákra” képes.

Legyen hideg, de takarózzunk be

A testünk akkor reagál jól az alvásra, ha a szoba hőmérséklete alacsonyabb, de alaposan be vagyunk takarózva. Annak ugyanis fontos szerepe van az alvásban, hogy a hideg levegő belélegzés közben lehűti a hajszálereinket, amitől csökken a vérnyomásunk és könnyebben elalszunk. És ha jól be vagyunk takarva, mindeközben mégsem fázunk.

Délben sétáljunk egyet a napon

Télen nem szokatlan, ha még sötétben indulunk a munkahelyünkre, és már szintén sötétben távozunk onnan, azaz szinte a teljes napunkat mesterséges fényben töltjük. Ez viszont nem tesz jót a szervezetünknek, mert nemcsak a biológiai óránkat borítja fel, de D-vitamin-hiányt is okozhat. Érdemes legalább néhány percre kimenni sétálni a napra, és erre az ebédszünet a legjobb időpont.

Álljunk ellen a délutáni szundinak

Hiába érezzük úgy, hogy télen nagyobb szükségünk van az alvásra, valójában ez nem igaz. Semmiféle biológiai szükséglet nem indokolja, hogy télen többet aludjunk, mint nyáron. Az sem hasznos, ha az ágyunkat bármi másra használjuk a szexen és az alváson kívül. A szakemberek szerint nem szabad olyan tevékenységeket társítanunk az ágyhoz, amelyek alapvetően felébresztik az embert (például tévézés ágyból), mert így nehezebben fogunk elaludni.

Ne lógjuk el az edzést!

A napközbeni edzés javítja az éjszakai alvás minőségét – ezt szinte minden szakértő alátámasztja. Persze könnyebb akkor edzeni, amikor kint meleg van és süt a nap, de akkor sem szabad ellustulnunk, amikor a nyár véget ér. Elég csupán napi 30 percet mozgással töltenünk, és máris több energiánk lesz a mindennapok során, az alvásunk pedig összehasonlíthatatlanul jobb lesz.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik