Élet-Stílus

Zöld oázissá alakítják az elpusztíthatatlan náci betonbunkert Hamburgban

A háború után lerombolták volna, de az egész környéket le kellett volna rombolni hozzá.

Zöld luxusszállodává alakítja a hamburgi St Pauli bunkert az NH Hotel Group. Az épület piramisszerű ráépítést kap, a hotelen kívül pedig lesz benne bár, étterem és kávézó is – írja az ABC News.

A tervezők azt ígérik, nem csak az új hotelt, de a környékét is dús növényzet borítja majd, a felsőbb szintekről pedig fantasztikus kilátás nyílik majd az egész városra.

A bunkert eredetileg légvédelmi célokkal, 1942-ben építették. A három és fél méteres betonfalakat, ezer kényszermunkás húzta fel, háromszáz nap alatt. Az épületet arra tervezték, hogy légi támadások esetén, akár tizennyolcezer embernek is menedéket biztosítson.

A hatóságok a második világháború után azért döntöttek úgy, hogy nem bontják le az épületet, mert a ledöntéséhez annyi robbanóanyagra lett volna szükség, amennyi az összes környező épületet is a földdel tette volna egyenlővé.

Az épületben jelenleg egyfajta zenei közösségi tér működik koncertteremmel, éjszakai klubbal, zenebolttal és próbatermekkel.

A bunkerprojekt szóvivője, Frank Schulze az mondja, a hamburgiak igényeinek megfelelve alakítanak ki egy zöld oázist a város közepén, ami a második világháború és a náci rezsim áldozatainak is emléket állít majd. A tervek szerint, a szálloda 2021. közepén nyitja meg kapuit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik