Élet-Stílus

Így menjünk el WC-re, ha nem szeretnénk aranyeret

Az aranyér nemtől és kortól függetlenül egyre több embert érint.

Az aranyér a társadalom széles körének okoz problémát. Nem megfelelő életmód esetén ugyanis bárkinél előfordulhat, nemtől és kortól függetlenül. Mint megannyi betegség, úgy az aranyeresség esetén is alapvető változtatásokra van szükség ahhoz, hogy megállítsuk a tünetek súlyosbodását. Az aranyér kockázatát minden olyan állapot és tevékenység növeli, amely fokozott nyomást gyakorol a medencefenékre, illetve a végbél környékére. Vagyis az aranyér nemcsak azokat veszélyezteti, akik nehéz fizikai munkát végeznek, hanem az ülő foglalkozásúakat, az elhízottakat, de ugyanúgy a várandós nőket is. Kialakulását ugyancsak elősegíti az egészségtelen táplálkozás, a zsíros, tápanyagban és rostokban szegény ételek fogyasztása, továbbá az elégtelen folyadékbevitel is, mivel mindez egyrészt a székletürítés zavarához, másrészt pedig elhízáshoz vezet.

A stresszes, egészségtelen életmód könnyen székrekedéshez vezethet, ez pedig tovább növelheti annak az esélyét, hogy kijön az aranyerünk.

Mi a megoldás?

Minden kiváltó ok esetén más módszer hozhat javulást. Amire azonban mindenkinek figyelnie kell azért, hogy elkerülje a betegséget, az a helyes táplálkozás, az egészséges székletürítéshez elengedhetetlen, megfelelő mennyiségű folyadék- és rostbevitel, valamint a rendszeresen testmozgás biztosítása. Ha nehéz fizikai munkát végzünk, akkor próbáljunk meg arra törekedni, hogy emelésnél ne erőltessük meg magunkat túlzottan. Figyeljünk mindig a helyes testtartásra: fontos, hogy a megmozgatott súly okozta terhelést arányosan eloszlassuk az izomzatunkon. Veszélyben vannak az ülőmunkát végzők is, hiszen ez az életmód az alfelünket érő folyamatos nyomással egyrészt könnyedén aranyér kialakuláshoz vezethet, másrészt a vérkeringési panaszok esélyét is fokozza. Nagyon fontos, hogy ha sokat ülünk, akkor legalább óránként, vagy annál is gyakrabban álljunk fel, menjünk egy kört, tornázzunk kicsit, hogy helyreállítsuk a vérkeringésünket.

Életmód

Az aranyér egyik fő kiváltó oka az egészségtelen táplálkozás, és az ehhez gyakran társuló, korábban már említett székrekedés. A rendszeres, problémamentes székelésért ugyanis egészségesen kell étkeznünk. A székrekedés, és az erőlködés következménye, az aranyér azokat veszélyezteti leginkább, akik túl zsíros, rostban és tápanyagokban szegény ételeket fogyasztanak. A rost bevitele különösen fontos, mivel a belekben fenntartja a nedvességet, ami a széklet könnyű távozását garantálja. Ha érezzük, hogy baj lehet, akkor érdemes egy kevés ricinusolajat és joghurtot összekeverni, és ezt megenni még reggeli előtt. Az olaj a belekre jótékony hatással van és megkönnyíti a széklet kicsúszását, ezzel tehermentesítve a végbelet, továbbá a végbélnyílás közelében elhelyezkedő, a székletürítésben és széklettartásban fontos szerepet játszó érpárnát, az aranyeret.

A helyes székletürítés

Ha a fenti intelmeket betartjuk, máris kisebb valószínűséggel alakulhat ki az aranyér. Emellett nem árt még a „trónolással” kapcsolatban néhány technikai tanácsot is megfogadnunk. Fontos például a helyes tartás: könnyebben jutunk eredményre, ha a vécén ülve némileg görnyedt, guggoláshoz közeli pózt veszünk fel, és kissé megemeljük a lábunkat: így akadálymentesebben valósulhat meg a székletürítés, miközben a végbélre is kevesebb nyomás nehezedik. Ajánlatos azonnal elmenni WC-re, ha érezzük az ingert, azaz semmiképp ne tartogassuk, ne halogassuk, mert azzal feleslegesen terheljük a bélrendszerünket, és akár napokra is bennrekedhet a széklet.

Komoly szövődményei lehetnek, ha nem megyünk orvoshoz az aranyérrel
Széles a paletta a vérszegénység és a végbéldaganat között.

Egy szó, mint száz: az aranyerességnek számos oka lehet, ám egy kis odafigyeléssel, a fentiek megszívlelésével mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ezt a kellemetlen betegséget elkerüljük.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik