Élet-Stílus

Betegségek, amelyekkel nem merünk orvoshoz menni

Nem azért, mert félünk a diagnózistól, hanem mert szégyelljük a problémát, és kínosnak érezzük beszélni róla, még egy orvos előtt is. Pedig a pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez.

Nem olyan nagy a baj. Majd elmúlik magától. Ezzel nem kell orvoshoz menni. Általában ezekkel a magyarázatokkal vagyunk hajlamosak elhessegetni a gondolatot, hogy kínosnak érzett betegségek miatt keressünk fel egy orvost.  Pedig mindig érdemes szem előtt tartani, hogy az orvosok sok hasonló esettel találkoznak, és ami nekünk esetleg kínos probléma lehet, amiről nehezünkre esik beszélni, az az ő szemükben egy megszokott panasz, amit ki kell vizsgálni.

Nem meglepő módon, leginkább az altesti panaszok azok, amelyekkel legkevésbé szeretnek orvoshoz menni a betegek, a vizelési és bélrendszerei problémák, valamint a nemi szervekkel kapcsolatos gondok.

Aranyér

Az aranyérbetegség az egyik legelterjedtebb egészségügyi problémának számít, sokan mégsem mennek el kivizsgáltatni, pedig az orvosok sok ilyen esettel találkoznak: az 50 év feletti korosztály több mint felének vannak aranyeres tünetei, és kisebb-nagyobb mértékben az emberek majdnem egyharmadát érinti a probléma.

A kellemetlen tünetekkel, egyebek mellett végbéltáji viszketéssel, égő érzéssel és fájdalommal járó betegséget még enyhe panaszok esetén is érdemes kivizsgáltatni, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelést kaphasson. A tünetek ugyanakkor akár komolyabb betegséget, például végbéldaganatot is jelezhetnek, amit egy egyszerű vizsgálattal ki lehet szűrni.

Komoly szövődményei lehetnek, ha nem megyünk orvoshoz az aranyérrel
Széles a paletta a vérszegénység és a végbéldaganat között.

Prosztata

A tapasztalatok szerint a férfiak sokkal kevésbé hajlandóak orvoshoz menni bármilyen panaszról is legyen szó, és ez különösen igaz a nemi szervekkel kapcsolatos problémákra. A felesleges szégyenérzet azonban megakadályozhatja, hogy az orvosok még időben felfigyeljenek egy komolyabb betegségre, és időben megkezdjék a megfelelő kezelést.

Különösen igaz ez a prosztatával kapcsolatos különböző betegségekre, például a prosztatagyulladásra. A vizelési problémákkal, merevedési zavarokkal, fájdalmas magömléssel és alhasi panaszokkal járó betegséggel nem szívesen mennek a férfiak orvoshoz, pedig a vizsgálat rendkívül fontos a kiváltó okok megállapításához, és elengedhetetlen a megfelelő kezelés elkezdéséhez.

Szintén kevesen vesznek részt rendszeres prosztatarák-szűrésen, pedig erre 45 év felett évente egyszer szükség lenne a prosztatarák korai felismerése végett. A férfiakat leginkább a prosztata végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálata szokta eltántorítani, pedig a betegség korai stádiumban való diagnózisa fontos a hatékony kezeléshez.

Hány éves korban érdemes a férfiaknak prosztatavizsgálatra menniük?
A prosztata a korral együtt komoly problémák forrása lehet. Hasznos tudni, mikor érdemes megvizsgáltatni.

Merevedési zavarok

Az erekcióval kapcsolatos problémákat sok férfi a férfiasságán esett csorbának fogja fel, és az emiatt kialakult szégyenérzet akadályozza meg abban, hogy orvoshoz menjen vele. Ahelyett, hogy szakemberhez fordulnának, sokan inkább az interneten vásárolnak különböző szereket a probléma leküzdésére, pedig azok nem egyszer hamisítványok.

Az ilyen esetekben is nagyon fontos lenne az orvosi szakvélemény, és a tünet okainak pontos kivizsgálása, mivel a merevedési probléma akár egy komolyabb betegséget is jelezhet. Okozhatják egyes szívbetegségek, prosztatagyulladás vagy cukorbetegség, de a túlságosan nagy stressz is kiválthatja. Ezért mindenképpen érdemes orvoshoz menni vele, hogy kiderüljön, pontosan mi áll a merevedési zavar hátterében.

Székrekedés és hasmenés

A bélrendszer működése már-már tabunak számít a társadalomban, valami, amiről nem illik beszélni, és ezt még akkor is érezzük, amikor orvoshoz fordulunk. Nem véletlen, hogy a székrekedés vagy a hasmenés mind olyan gond, amit hajlamosak vagyunk inkább otthon, házi módszerekkel megoldani, ahelyett, hogy orvoshoz mennénk vele.

Bármilyen változást is veszünk észre a bélműködésünkben, érdemes felkeresni az orvosunkat, mert a tünetek akár egy veszélyesebb betegség tünetei is lehetnek.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik