Élet-Stílus

Híres emberek, akiket megtámadott a prosztatarák, de most példák lehetnek mindenki számára

A prosztatamegbetegedés nem válogat: híresség, államférfi, vagy átlagember egyaránt áldozatául eshet. Ha azonban egy közismert férfi hajlandó a nyilvánosság elé állni, és feltárni a problémáját, akkor más is könnyebben tud beszélni a betegségéről.

Minden betegség magára hagyja valamennyire az embert. Nem mindig merünk beszélni róla másokkal, és úgy érezzük, egyedül kell megoldanunk a problémánkat. Ez különösen igaz az olyan betegségekre, amelyeket a férfiak egy része nem szívesen ismer be.

A prosztataproblémák pont ilyenek. Sok férfi egyáltalán nem mer róla beszélni, mert azt gondolja, mások úgysem értenék meg, min megy keresztül. Pedig a prosztata megbetegedései meglehetősen gyakoriak, sok férfi szenved a problémától, de inkább hallgatnak, semhogy megosztanák másokkal.

Kellemetlen vizsgálat, de nem fájdalmas, és életet ment!
Beszélgetés, vérvétel és végbélen át történő tapintásos vizsgálat is szükséges ahhoz, hogy a prosztata állapotát felmérje az orvos. Bizonyos kor fölött rendszeresen el kell végeztetni, hiszen a betegségek korai felismerése életet menthet.

Ilyen esetekben segíthet, ha tudjuk, hogy több híres férfiról vehetünk példát, aki maga is megküzdött a prosztatarákkal. Ha látjuk, hogy nem vagyunk egyedül, erőt meríthetünk, és könnyebb lesz nekünk is elindulni a gyógyuláshoz vezető úton!

Ben Stiller

A híres humorista és színész tökéletes példa arra, hogy ez a komoly betegség kezdetben szinte teljesen tünetmentes. Stillernél 2014-ben diagnosztizáltak prosztatarákot, miközben egyetlen tünete sem volt, és a családjában sem volt korábban ilyen megbetegedés. Egy rutinvizsgálat során elvégzett PSA-teszttel derült fény a betegségére, majd pedig műtéti úton távolították el a prosztatáját. Félévente rendszeresen vizsgáltatja magát, és hála a korai diagnózisnak, valamint az időben történt beavatkozásnak, azóta daganatmentes.

Robert De Niro

A filmjeiben jellemzően kemény, legyőzhetetlen férfiakat alakító Oscar-díjas De Niro sem bizonyult sérthetetlennek a prosztatarákkal szemben. Hatvanéves korában diagnosztizálták a betegséget, a kezelésről ugyan nem tudunk sokat, de nem sikerülhetett rosszul, hiszen valamivel később feleségével újabb gyermekáldásnak örülhettek, bár a babát béranya hordta ki és hozta világra.

Sir Roger Moore

Elsősorban James Bond megformálásáról híres, akinél kevés hidegebb és férfiasabb karakter van a mozitörténelemben. A filmek jóképű keményfiúja, Roger Moore a magánéletben azonban híres hipochonder volt, akit legnagyobb félelmére 65 éves korában prosztatarákkal diagnosztizáltak. Csak akkor nyugodhatott meg, amikor radikális műtéttel eltávolították a prosztatáját.

Hosszabb, mint gondolnánk, és el tud törni – Hat meglepő tény a péniszről
Az emberek fele birtokolja, mégis alig tudunk róla valamit. Összeszedtünk néhány meglepő információt a péniszről.

De nem csak a híres színészek lesznek ugyanolyan eséllyel betegek, mint az átlagember. Diagnosztizáltak prosztatarákot Rudy Giulianinál, New York volt polgármesterénél, John Kerry és Colin Powell volt amerikai külügyminisztereknél, vagy éppen Frank Zappánál és Nelson Mandelánál. Ezért is érdemes észben tartani, hogy bizonyos kor felett járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép:Angela Weiss / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik