Élet-Stílus

Egyszerűen küzd a stressz ellen a magyar

A lakosság jelentős részét nap mint nap éri valamilyen stresszhatás, amely aztán tünetek formájában is jelentkezik. Bár a komolyabb hatások esetében mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, van néhány trükk, amelyet magunk is kipróbálhatunk.

A magyarok 47 százaléka azt állítja, hogy nem szokott aggódni a magánéleti vagy munkahelyi dolgok miatt, 32 százalékuk viszont gyakran érzi stresszesnek magát – derült ki abból a felmérésből, amelyet a MagneB6 készített. Azok, akik tapasztalták a stressz valamilyen formáját, leginkább feszültségre, ingerlékenységre, érzékenységre panaszkodtak, de gyakran előfordulnak alvási problémák, fáradékonyság, gyomorgörcs, szívdobogás, izomgörcs, figyelmetlenség.

A stressz a mindennapi életünk velejárója, akkor jelentkezik, amikor úgy érezzük, a felénk irányuló elvárások magasabbak annál, mint amit teljesíteni tudunk, magyarázza Siska Melinda coach, hozzátéve, hogy a mai modern életünkben már más szerepe van. A „jó stressz”, mint az egészséges vizsgadrukk, javítja a teljesítményt, az úgynevezett distressz viszont rontja azt, tartós jelenléte pedig károsan hathat a magatartásunkra, érzelmi állapotunkra, egészségünkre.

A ránk nehezedő nyomásnak különféle összetevői lehetnek, mint külső kihívások (család, munkahely, környezet, pénz, társas kapcsolatok), belső kihívások (hiedelmek, értékrend, célok, negatív gondolatok), sérülékenységi faktorok (genetikai adottságok, megküzdési stílus, életstílus), múltbeli tapasztalataink, de a legfontosabb a szubjektív értékelés, vagyis, hogy mi személy szerint hogyan éljük meg a minket érő hatásokat.

Az átlagos, stresszel küzdő magyar egyszerű praktikákkal igyekszik túllendülni a munkahelyi vagy magánéleti gondok okozta nyomáson. Aki az egészségtelenebb utat választja, az szívesen eszik ilyenkor édességet, iszik a szokásosnál több kávét, vagy rágyújt egy cigire, jelentős részük ugyanakkor magnéziumtablettát is fogyaszt.

Mások szinte észre sem veszik, hogy folyamatosan magas fokozaton égnek: náluk a „sima munkahelyi” gondok mellett ott vannak az otthoni feladatok, háztartás, gyereknevelés; megterhelő fizikai munkát végeznek; pezsgő életmódot folytatnak, mint az egyetemisták, akik a tanulás mellett dolgoznak és eljárnak bulizni; vagy azok, akik mindemellett még rendszeresen sportolnak. Ők azok, akiknél magnéziumhiány miatt fokozottabban jelentkezhet az izomgörcs.

Ha az olyan figyelmeztető tünetek, mint az izomgörcs, nyak-, váll- és hátfájdalmak, fejfájás, krónikus fáradság, magas vérnyomás, emésztési problémák, alvási problémák, immungyengeség, mellé reményvesztettség vagy hangsúlyossá váló szenvedélyek is járulnak, mindenképpen kérjük szakember segítségét, enyhébb esetben viszont mi is megpróbálkozhatunk a kezeléssel.

Siska Melinda coach fel is sorol néhány otthoni módszert, ott van például a STOP. Ez az angol mozaikszó négy lépést takar: Step back (lépj egyet hátra a szituációból, hogy jobban meg tudd vizsgálni az összképet), Think (gondold végig a lehetőségeket, és ismerd meg mások álláspontját is), Organize (tegyél rendet, rakd össze a teljes képet), Proceed (haladj tovább).

A 4A vagyis az Alter, Accept, Adopt, Avoid módszer a kihívások kategorizálásában segít. Ha a probléma negatív hatással van az életünkre és a környezeten múlik, nézzük meg, tudunk-e rajta változtatni: ha igen, változtassunk (alter), ha nem, fogadjuk el és lépjünk tovább (accept). Amennyiben olyan akadály jön szembe, amely rajtunk múlik, akkor ha tudunk, változtassunk meg önmagunkon (adopt), ha nem, kerüljük el és lépjünk tovább (avoid).

A vizuálisabb típusok készíthetnek egy úgynevezett energiamérleget is, amely tulajdonképpen egy táblázat. Ennek egyik oszlopába gyűjtsük össze az életünket képező dolgokat, a különféle tevékenységektől, a személyes kapcsolatokon, szokásokon, napi rutinon keresztül a gondolatokig és érzésekig. Egy második, illetve harmadik oszlopban jelöljük be, hogy az adott dolog energizál, vagy lemerít. A végén nézzük meg, melyikből van több és igyekezzünk tudatosan úgy alakítani az életünket, hogy az energiát elszívó dolgokat kiváltsuk olyanokkal, amelyek örömet okoznak.

Jól tud működni az is, ha átkeretezzük a helyzetet.

Nem azt mondjuk, hogy van egy problémánk, hanem azt, hogy van egy érdekes kihívás, amelyből akkor is tanulunk, ha nem tudunk felülkerekedni rajta.

Ha úgy könnyebb, ezt akár naplóírással is összeköthetjük.

Végül pedig, még ha elcsépelten hangzik is, de nem lehet elégszer mondani, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy frissen és kipihenten tudjunk szembenézni az új nappal. Ezt jól ki tudja egészíteni egy forró fürdő, egy masszázs, egy hosszabb kirándulás a szabadban, vagy bármi, amitől jól érezzük magunkat.

Szponzorált tartalom

A cikk a MagneB6 támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik