Élet-Stílus

Felesége szeretőjétől kap a megcsalt férj egy 228 milliós kártérítést

Kevin Howard még csak nem is az, aki a legtöbbet nyerte egy ilyen ügyből.

Egy észak-karolinai férfi azt mondja, a válása csaknem kibírhatatlan volt, most mégis emiatt üti 750 ezer dollár, mintegy 228 millió forint a markát – írta a CNN.

Kevin Howardnak egy szokatlan jogi követelése miatt ítélt pénzt a bíróság az exfelesége szeretőjétől. Az „érzelmek elidegenedésére” hivatkozva nyert, ami egy olyan kárigénylésfajta, ami csak pár államban létezik az USA-ban. A – más néven – „otthonromboló” jog alapján a házastárs azt a személyt perelheti be, aki „szándékosan beleavatkozott egy házastársi kapcsolatba”, általában azt, akivel a házastárs megcsalja a másikat.

Howard 12 éve volt együtt a feleségével. Amikor a nő felvetette, hogy költözzenek külön, elkezdtek párkapcsolati tanácsadásra járni. A férj azonban azt érezte, valami nincs rendben, ezért felbérelt egy magánnyomozót, aki felfedte előtte a felesége viszonyát.

Howard szerint a szerető elidegenítette tőle a feleségét, ezt bizonyítottnak is látta a bíró, és ezért ítélt meg számára 750 ezer dollárt.

A feleségem munkatársa volt. Többször vacsoráztunk együtt, töltöttünk együtt időt, azt gondoltam, egy barátról van szó

– mesélte a CNN-nek Howard, aki elmondta, a per nem csak a kártérítésről szólt,

Hiszek a házasság szentségében. A többi családnak látnia kell, mi a következménye, nemcsak valamelyik vallás előírása, hanem a jogi követelmények megszegésének.

A tévécsatornának Cynthia Mills, Howard ügyvédje azt mondta, hogy az ilyen perek gyakoriak, azt kell ilyenkor bizonyítani, hogy a pár boldog volt az affér előtt, és a szerető közéjük állt. A hátteréről pedig elmesélte, hogy még a régi angol jogból ered, amikor a nő vagyontárgynak számított. Ahogy egy ló ellopása miatt, úgy a feleség ellopása miatt is perelhetett egy férj. Vagyis perelhet, nem csak a férj, ma már a feleség is. Micsoda szabadság!

Mills szerint nem igazán a pénzről szólnak az ilyen perek, hanem – ahogy Howard esetében is – a házasság szentségéről, illetve a család egyben tartásáról. Ugyanakkor jókora összegeket lehet így kapni. Millsnek volt egy ügyfele, akinek 5,9 millió dollárt (1,8 milliárd forintot) ítéltek meg 2010-ben. Tavaly egy esetben egy férfinek 8,8 millió dollárt (2,7 milliárd forintot) kellett fizetnie a bíróság ítélete után.

Megcsalásért kell 2,5 milliárdot fizetni a férjnek
Az Egyesült Államokban van pár olyan állam, ahol büntetik a házasságtörést, így Észak-Karolinában is. Ahogy ezt Francisco Huizar III megtapasztalta,

A legtöbb államban a „érzelmek elidegenítése” jogot hatálytalanították, de Hawaiin, Mississippiben, Új-Mexikóban, Dél-Dakotában, Utah-ban és Észak-Karolinában még mindig érvényben van.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik