Élet-Stílus

Szex közben halt meg egy üzleti úton lévő férfi, és ezt munkahelyi balesetnek tekintik a bíróságok

A francia férfi munkaadójának így kompenzációt kell fizetnie az elhunyt férfi családjának.

A párizsi fellebbviteli bíróság döntése szerint munkahelyi balesetnek számít, ha valaki üzleti úton szex közben belehal egy szívrohamba, és így a munkaadónak kötelessége kárpótlást fizetnie az elhunyt dolgozó családjának – jelentette a francia sajtó. A döntés még májusban született, de az eset csak a napokban kapott nagy nyilvánosságot, miután egy francia munkaügyi ügyvéd közzétette az ítélet szövegét, és BFM TV francia hírtelevízió beszámolt róla.

A döntést egy 2013-as haláleset kapcsán hozta meg a fellebbviteli bíróság. A bírósági iratokban csak Xavier X. néven említett áldozat a TSO francia vasúti építővállalat mérnöke volt, akit a Párizstól nagyjából 150 kilométernyire található Meung-sur-Loire településre küldtek.

A férfi február 21-én halt meg, miután szívrohamot kapott, miközben egy nővel szexelt, akit csak akkor ismert meg.

A TSO ezek után nem akarta elfogadni, hogy a férfi halálát munkahelyi balesetté minősítsék, és perre ment, hogy bizonyítsa igazát. A cég érvelése szerint Xavier X. halálának nem volt semmi köze a munkához, hanem csak amiatt történt, hogy „lefeküdt egy számára teljesen ismeretlen” nővel. Sőt, a cég szerint azért sem felelős a történtekért, mert az még csak nem is abban a szállodai szobában történt, amit a cég kivett neki.

A cég érveit azonban nem fogadta el sem az elsőfokú, sem a fellebbviteli bíróság. Az ítéletek szerint munkahelyi balesetnek tekinthető minden üzleti úton történt baleset, kivéve abban az esetben, ha munkavállaló személyes okokból megszakította a munkát, és közben történt vele valami. A mindennapos cselekedetek, mint például a zuhanyzás, vagy az étkezés nem számít a munka megszakításának, és a bíróságok szerint a szex is beletartozik ebbe a kategóriába.

A francia jogszabályok szerint a munkahelyi balesetben elhunyt emberek családtagjai nem csak az államtól, hanem cégüktől is kárpótlásra jogosultak. A cégnek a meghalt dolgozó fizetésének 80 százalékát kell kifizetnie az özvegynek, vagy az elhunyt gyerekeinek, egészen addig, amíg el nem érte volna a nyugdíjkorhatárt.

Azt nem lehet tudni, hogy a TSO-nak mennyi pénzt kell kifizetnie a meghalt munkavállaló családjának, és azt sem, hogy a cég fellebbezett-e az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik