Élet-Stílus

Skandináv dizájn, te csodás!

Hogy az északi népek tudnak valamit a jó életről, azt a skandináv életmód-filozófiák világhódítása is jelzi. Ráadásul lakberendezési stílusukat a fél világ megpróbálja lemásolni. De hogyan tudunk mi is igazi skandináv teret létrehozni otthon?

Felejtsük el a padlószőnyeget

A skandináv stílus talán leghangsúlyosabb eleme a fa bőséges használata, legyen szó padlóról, falról, bútorokról vagy kiegészítőkről, sőt, még a gyerekek játékai is nagy többségben fából készülnek. Így aztán logikus, hogy a skandináv stílus nem szereti faltól falig szőnyeggel borítani a szobák padlóját, hiszen miért takarnák el a szép fa parkettát. Ha skandináv lakásbelsőt szeretnénk, gondolkodjunk fa padlóban, elsősorban fenyő, kőris vagy bükk színben, amit kisebb szőnyegekkel, esetleg állatbőrökkel puhíthatunk. És, mivel északon fontos, hogy a kevés természetes fényből minél több jusson be a lakásba, a függönyökkel is csínján kell bánni, a skandináv otthonokban, ha van is függöny, az áttört vagy áttetsző.

Fotó: NordArt.hu

Lakástextilből egyébként általában sem használnak túl sokat, ami viszont a lakásba kerül, az olyan meleg, puha és kényelmes, amennyire csak lehet, hiszen a konkrét fizikai funkción túl a melegség és biztonság lélektani hatását is ki kell váltania.

Csak nyugi!

Épp elég kihívás az északi időjárással megküzdeni, az otthon legyen olyan nyugodt, amennyire csak lehet. Így aztán a skandináv dizájn a finom, tompított színeket kedveli, elsősorban a földszíneket, tojáshéjszínt, a bézs árnyalatait, finom barnákat, tompa zöldeket, és a fehér különféle arcait. És, mivel a tél hosszú, fontos, hogy a lakóterek minél világosabbak legyenek, így a falak többnyire fehérek vagy világos pasztellszínűek, az említett fa felületeken is a világos színű fafajtákat preferálják, és a berendezési tárgyak is puha, visszafogott színűek. Emellett a nyugalmas, természetközeli hangulatot a sok szobanövénnyel is igyekeznek a lakásba csempészni.

Amikor kötött zokniban elmenekülsz a világ elől
A hygge azt jelenti, hogy a meleg szobánkból, egy tea és egy könyv mellett nézzük a rideg külvilágot, és jól érezzük magunkat.

Egyszerű és nagyszerű

A skandináv dizájn ezerarcú, az igaz, de abban biztosak lehetünk, hogy cirkalmas mintákkal, túlbonyolított részletekkel és ornamentális formákkal nemigen fogunk találkozni. A skandináv dizájn ugyanis, ha egy szóval kell jellemezni, az egyszerűségről szól: modern, letisztult vonalak, tömör és funkcionális darabok jellemzik. Hát persze, hiszen a helyben elérhető anyagok használatát a skandinávok már jóval azelőtt fontosnak tartották, hogy világszintű életmódtrend lett volna belőle.

Fotó: NordArt.hu

Az egyszerűség a mennyiségben is érvényesül, „a kevesebb több” elvét követve nem zsúfolják tele a lakást dísztárgyakkal és dekorációs elemekkel. A svédek népszerű jelszava, a lagom pont erről szól, a fogalom leginkább úgy definiálható: se nem túl kevés, se nem túl sok, épp elég. Így aztán északon az üresen hagyott terek és a csupasz falak nem csupán beleférnek, de egyenesen vágyott elemei a belső tereknek.

Szponzorált tartalom

A cikk a NordArt támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik