Élet-Stílus

Missy Elliott 14 év után új zenével és saját múzeummal tért vissza

A 2000-es évek elejének egyik legnagyobb slágere volt a Get Ur Freak On, és most valami hasonló történhet Missy Elliott új számával is. A rapper ugyanis közel másfél évtized után visszatért, és rögtön egy életműdíjjal, na meg egy saját múzeummal indít.

A napokban derült ki, hogy több olyan ember is van a környezetemben, akik nem tudják, mi az a Família Kft., vagy ha tudják is, soha egy percet sem láttak belőle. Ezek után nem érdemes azon csodálkozni, hogy vannak olyanok is, akiknek fogalmuk nincs arról, ki az a Missy Elliott. Ezzel pedig maga a rapper is tisztában van, nem véletlen, hogy új videóklipje is azzal indul, hogy az abban szereplő értetlenkedő kislánynak próbálják elmagyarázni, ki ő. Ja, mert Missy Elliott visszatért, van új videóklipje és egy albuma, pontosabban mixtape-je is. Sőt, kapott egy saját múzeumot is New Yorkban.

Új számához, a Throw It Backhez készült videóklip ahogy már írtam, azzal indít, hogy az emberek elfeledkeztek Missy Elliottról, ami teljesen érthető, hisz a rappernek utoljára 2005-ben jelent meg albuma, sokaknak pedig valószínűleg a Work it vagy a Get Ur Freak On videóklipje a legutolsó emléke vele kapcsolatban. Persze már lehetett sejteni, hogy valamire készül, hisz ő szerepelt az augusztusi Marie Claire címlapján, és az időzítés sem teljesen véletlen, hisz augusztus 26-án tartják meg az MTV VMA-t, a díjátadón pedig Missy Elliott kapja meg a Video Vanguard Awardot, vagyis az MTV életműdíját.

Nyilván még ezek után is vannak olyanok, akik továbbra is értetlenül néznek, és még mindig nem tudják, hogy ki ez a nő és mégis miért kap életműdíjat. Na ők figyeljenek most jól –

Missy Elliott eddig összesen 4 Grammy-díjat nyert, eladott 30 millió lemezt csak az USA-ban, és ő a popzene eddigi történetének legsikeresebb női rappere, mert ez a kategória bizony jóval Nicki Minaj és Cardi B előtt is létezett már.

Bőven a 90-es években kezdett el zenélni, akkor még egy Sista nevű lánycsapatban, a producerük pedig egy bizonyos Timothy Mosley volt, akit mindenki inkább Timbalandként ismer. Elliott 1997-ben kezdett szólókarrierbe, első albuma, a Supa Dupa Fly is ekkor jelent meg, és stílusát is ekkor alakította ki.

Azt a stílust, amit új videóklipje szerint továbbra is tart. Lehet, hogy eltelt 14 év, de Missy Elliott sokat nem változott. A videóklipjei pedig még annyit sem. ugyanúgy nagyon színesek, nagyon furák és nagyon sokat táncolnak benne. És ilyesmi lett Missy Elliott múzeuma is. Legalábbis a leírások szerint pont olyan belépni oda, mintha egy Missy Elliott videóklipben lennénk. Ha most valaki úgy érezné, most azonnal, csak és kizárólag emiatt elutazna New Yorkba, azt ki kell ábrándítanom, ez ugyanis csak egy pop-up kiállítás volt, amit az MTV VMA előtti hétvégén, vagyis augusztus 24-én és 25-én tartottak. Be lehetett ülni egyékbént a Work It című klipből ismert szalonba körmöket csináltatni, és fel lehetett próbálni a fekete szemeteszsák-ruhát is, amit a rapper 22 évvel ezelőtt, az 1997-es The Rain című klipjében viselt. A BillBoard azt írja, múzeumi belépők kerek egy perc alatt mind elkeltek, ez viszont nem pont azt támasztja alá, hogy mindenki megfeledkezett volna róla.

Betegség miatt vonult vissza

Missy Elliott 2011-ben a People magazinnak adott interjút, amikor elmondta, hogy azért nem adott már ki évek óta albumot, mert pajzsmirigy túlműködése van. Akkor arról beszélt, betegségét azután diagnosztizálták, hogy autóbalesetet szenvedett, mivel vezetés közben begörcsölt a lába. A rapper elmondása szerint a betegség miatt sokáig egy tollat sem tudott megfogni rendesen, hogy dalokat írjon, ám rengeteg kezelés után végül stabilizálták állapotát.

June Ambrose jelmeztervező a kezdetektől együtt dolgozik Missy Elliottal. Ott volt mellette 1997-ben, és ott volt most is az új videóklip készültekor is. A Hollywood Reporternek Ambrose azt mondta:

Missy mindig is mert merész és más lenni, ez pedig változtatott a narratíván, hogy miként tekintenek a nőkre. Missy egy egész generációnyi nőt inspirált, hogy magabiztosak legyenek és képesek legyenek meghódítani az egész világot. Bebizonyította, hogy nem kell beskatulyázni magunkat, ahogy azt a társadalom elvárná. Hogy lehetünk egyediek és magabiztosak, hogy elérhetünk hihetetlen sikereket a szórakoztatóiparban, vagy azon túl.

Ambrose azt is hozzátette, szerinte Missy Elliott és a stílusa igenis megváltoztatták a hip-hopot, meg úgy egyébként a nőkről alkotott nézeteket. Szerinte mindegy, milyen méretekkel rendelkezel, bátran kimondhatod, „ez vagyok én”. Mindegy, milyen formáid vannak, mi a méreted, a bőrszíned a nemed.

Missy Elliot 1998-ban – Fotó: Steve Eichner/Getty Images

Egyébként nem az MTV életműdíja az első fontos elismerés, amit a rapper megkapoo 2019-ben. Májusban mi is megírtuk, hogy a rapper tiszteletbeli doktori címet kapott a Berklee zenei főiskolától, ahol a magyar énekesnő Hien is énekelt a közönségnek, köztük Missy Elliottnak. Júniusban pedig az első női rapperként jutott be a dalíró hírességek csarnokába.

Hien Justin Timberlake és Missy Elliott előtt énekelt
Sőt, színpadra szólította Missy Elliottot és Justin Timberlake mögött állt.

Kiemelt kép: Instagram/Missy Elliott

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik