A Nestlé kifejlesztett egy olyan csokoládét, amihez nem adnak cukrot, mégis édes köszönhetően egy, a kakaófarmokon eddig visszamaradt anyag felhasználásának. Ami pedig nem más, mint a porrá zúzott, a kakaóbabokat borító fehér gyümölcshús, ami természetes formában tartalmaz cukrot – írta a Bloomberg. Eddig nem használták édesítőként ezt a gyümölcsbelet, általában a szemétben végezte.
Először Japánban lesz kapható ilyen csoki, egy 70 százalékos étcsokoládés KitKat készül majd az új recepttel, amiben 40 százalékkal kevesebb cukor lesz, mint amihez hozzáadnak cukrot. A jelenlegi étcsokoládés KitKat 12,3 gramm cukrot tartalmaz csomagonként.
Később a Nestlé fehér- és tejcsokoládéknál is használhatja az új eljárást, és kiterjesztheti az efféle termékek árusítását más országokra is a következő években.
Mind az emberektől, mind a kormányoktól egyre nagyobb nyomás érkezik az élelmiszeripari cégek felé, hogy kevesebb cukrot használjanak fel, és legyenek minél egészségesebbek.
Az új csoki viszont esélyes, hogy jóval drágább lesz. A Bloombergnek ugyanis Alexander von Maillot, a cég édességekkel foglalkozó részlegének vezetője azt nyilatkozta:
A gyümölcshússal egy prémium csokoládé készül. A cukor egy olcsó hozzávaló.
Azt is elárulta Mailott, hogy a cukortartalom csökkentése egy véletlen felfedezés volt, nem erre törekedtek, hanem a csokoládé gyártásának új módjait keresik, és hogy minél nagyobb részét fel tudják használni a kakaó termésének.
Kiemelt kép: Getty Images/Bloomberg/Chris Ratcliffe