Élet-Stílus

Van élet a bécsi szeleten túl, ezért ne írja le az osztrákokat

Az egyik gyakori sztereotípia az osztrákokkal kapcsolatban, hogy étkezésük a németekéhez hasonlóan igen egyhangú, nagyjából a bécsi szeletben ki is merül. Ennek természetesen nincs sok alapja, az osztrák konyha sokszínűségének megismeréséhez pedig nem is kell messzire utaznunk, hiszen már Burgenlandban is igen változatos helyi fogásokkal találkozhatunk. Burgenlandi bringakaland utolsó rész.

Burgenland gasztronómiai szempontból nagyon szerencsés helyen, egy ütközőzónában fekszik: a tartomány konyháját egyszerre formálták az osztrák, a magyar és a szláv hatások. Burgenlandban ráadásul változatos tájak terülnek el, ez pedig önmagában az alapanyagok sokszínűségével jár.

Burgenlandban magyarul is jól el lehet boldogulni
Burgenlandban akkor sem kell félni, ha az ember némettudása nem tökéletes.

A Szlovákiát, Magyarországot és Szlovéniát is érintő tartomány területén a pusztaságok, a tavak és erdős, dombos területek egyaránt megtalálhatóak. A régióban a fogásokat együttesen leginkább pannon konyhaként jellemzik, ez jól leírja az ételek sokszínűségét.

Burgenland északi részén, a Fertő tó környékén nem meglepő módon a halételek dominálnak.

Utunk során talán ebben a térségben fedeztük fel a leginkább a magyar hatást: az étlapokon gyakori tétel a harcsa, a fogas, a mangalica és a szürke marha, a fogások pedig ízvilágukban is a magyar konyhát idézik. A környéken a paprika közkedvelt alapanyag, éppen ezért viszonylag sok a csípős étel.

Mi észak-burgenlandi kalandjaink során főként a fogassal próbálkoztunk, a védényi (Weiden am See) das Fritz-ben, illetve az illmici (Illmitz) Johannes Zechében is kipróbáltuk, mit tudnak kihozni a fertő tavi halból. A környéken egyéb, Magyarországon a Fertő tó környékére, a Hortobágyra és a Kiskunságra jellemző ételeket is találni, Illmicben például hortobágyi palacsintát és gulyást is kínáltak.

Délebbre haladva a puszták helyét a dombok és erdők veszik át, ezzel együtt pedig csökken a halételek aránya,

helyüket a vadak és különböző erdei alapanyagok, például a gombák veszik át.

Az egyes térségeknek ráadásul az ételek mellett a saját boraik is megvannak, kulináris szempontból alighanem nincs változatosabb tartománya Ausztriának.

Fotó: A szerző a felvétele

A gasztronómiai élvezeteket pedig tovább fokozza a tájak sokszínűsége: nehezen leírható az érzés, amikor az ember egy kiadós biciklizés után leül egy szőlőhegy tetején fekvő vendéglő lugasa alá, kikéri az őzpörköltet, belekortyol a helyi termelő borába, és végignéz a végtelenbe nyúló dombokon.

Tipp!

Kólom (Kulm) szőlőhegyén található a Buschenschank Weinek, ahol Németújvártól (Güssing) Szentkútig (Heiligenbrunn) tartó kerékpárutunk során álltunk meg ebédelni. Az étteremre tökéletesen illik a fenti leírás: szép kilátás, kiváló borok és ételek. A vendéglő tulajdonosa egyébként az a Martin Weinek, aki a Rex felügyelőben Fritz Kunzot alakította.

A burgenlandi konyha további különlegessége a szezonális alapanyagok. Mi május-június fordulóján jártunk a tartományban, ekkor a spárga a divatos hozzávaló, de gyakorlatilag az év minden szakának megvan a maga egyedi alapanyaga – novemberben például a liba kerül az asztalokra, nyáron és kora ősszel pedig a különböző gyümölcsök, például a barackok érnek.

Ha tehát az ember Burgenlandba látogat, nem kell aggódnia: a bécsi szeleten és a käsespätzlén túl is van osztrák konyha. Érdemes kipróbálni.

Bejártuk a mediterrán Ausztriát
A Csaterberg és környéke pincesoraival és szőlődombjaival mediterrán tájnak is beillene.

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A „drótszamáron” közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik