Élet-Stílus

A gyorséttermi menüs játékok ellen szállt harcba két kislány

Szeretnének tenni a környezetvédelemért.

A Southamptonban élő Ella McEwan és húga, Caitlin nemrég arról tanultak az iskolában, hogy milyen károkat okozunk, mi emberek a környezetnek, és mennyi állat pusztul el a rengeteg műanyaghulladék miatt.

A Mirror brit bulvárlap szerint a kilencéves lányt és hétéves testvérét nagyon megrázták a hallottak; úgy döntöttek, hogy ők maguk is szeretnének tenni valamit a környezet védelme érdekében.

És hogy mennyire fontos lett nekik az ügy, azt remekül jelzi, hogy Ella és Caitlin épp a játékgyártást fogná vissza: egy Burger Kingben elköltött családi kajálás után arra jutottak, hogy a gyorséttermeknek nem kellene műanyag játékokat osztogatnia a gyerekmenükhöz, hiszen ezek a kis plasztik vackok legtöbbször 1-2 használat után a kukában végzik – és így károsítják a környezetet.

A lányok annyira komolyan beleálltak a témába, hogy online petíciót indítottak, amelyben arra kérik a McDonald’s-ot és a Burger Kinget, hogy többé ne adjanak játékokat a szendvicsekhez. Vagy ha mégis szeretnék valamivel meglepni a gyerekeket, az készüljön lebomló anyagból, ami nem károsítja a környezetet.

Ella és Caitlin vagyunk, 9 és 7 évesek, és az iskolában a környezetről tanultunk és a műanyagok problémájáról. Nagyon szomorúak lettünk, amikor megtudtuk, hogy a műanyag mennyire káros az élővilágra, mennyire szennyezi az óceánokat – és szeretnénk változtatni ezen

– így kezdődik a tesók petíciójának szövege. Leírják, hogy szeretnek gyorséttermekben enni, de szerintük a gyerekek csak pár percig játszanak az ajándékba kapott műanyag játékokkal, amelyek azután a kukákban landolnak.

Miután tanultunk a környezetről és a szennyezésről a suliban, szerettünk volna mindent megtenni, hogy segíthessünk. Kitettünk egy plakátot a házunk ablakába a bolygó megóvásáról, és próbáljuk a lehető legtöbb dolgot újrahasznosítani. De szeretnénk többet tenni, ezért kezdünk bele ebbe a petícióba. Nem elég, ha újrahasznosítható műanyag játékokat fognak előállítani – a nagy, gazdag cégeknek egyáltalán nem kellene műanyagból gyártaniuk játékokat.

A petíciót eddig több mint 167 ezren írták alá.

 

Kiemelt kép: iStock (illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik