Élet-Stílus

A depressziótól szürkének látja a világot, a szürke világtól pedig még depressziósabb lesz

Szoros kapcsolat van a depresszió és a színek érzékelése között, de ez fordítva is igaz: a kevés szín még tovább súlyosbítja a depressziót.

Sokan hajlamosak az emberi testet a világtól elzárt rendszerként kezelni, mintha az emberre a külvilág csak nagyon kevés dologban lenne hatással. De a test, és főleg az elme kapcsolata a külvilággal kifejezetten szoros, rengeteg olyan hatás ér minket naponta, amelyekre akkor is reagál a testünk, ha nem vesszük észre.

Hasonló viszonya van az emberi elme percepciójának a külvilággal is. Nem csak a körülöttünk lévő dolgok hatnak ugyanis a testünk működésére, de a testünk működése is befolyásolja, hogyan és mit érzékelünk a körülöttünk lévő világból.

Szürkeség

Ennek a két körülménynek köszönhető a depresszió és a színek kapcsolata is. Nemcsak a minket körülvevő színek vannak ugyanis hatással egy depresszióban szenvedő emberre, de a depresszió önmagában megváltoztatja azt, ahogy a színeket és általuk a világot érzékeljük.

A Freiburgi Egyetem kutatása szerint jelentős különbség van abban, hogy a depressziós betegek egészséges társaikhoz képest mennyire látnak fehér vagy fekete kontrasztokat és annak is, hogy a retinájuk mennyire reagál a fényre.

A vizsgálatban 40 depressziós tesztalany vett részt, a résztvevők egyik fele rendszeresen szedett gyógyszert, másik fele egyáltalán nem. A kontrollcsoportot 40 egészséges személy alkotta. Azt vizsgálták, mennyire érzékeny az alanyok retinája a fényre.

Visszahat

A vizsgálatnak meglepő eredménye lett. A depressziós tesztalanyok retinája sokkal kevésbé volt érzékeny, mint egészséges társaiké, és ez még azokra is igaz volt, akik folyamatosan gyógyszert szedtek a depresszió ellen.

Sőt, az is kiderült, hogy minél komolyabb depresszióval küzd egy páciens, annál kevésbé érzékeny a retinája.

Ez az eredmény azért érdekes, mert kimutatta, hogy a depressziós betegek egészséges társaikhoz képest máshogy reagálnak a színekre, és ez által arra a világra is, amelyet ők látnak. A kontrasztok hiányával csökken a színek élénksége is, így minél súlyosabb valakinek a depressziója, annál szürkébbnek és színtelenebbnek látja a világot.

Ez viszont tovább erősítheti a depressziót is, hiszen van kapcsolat a hangulatunk és a szervezetünk működése között. Ha egy depressziós beteg folyamatosan színtelenebbnek és szürkébbnek érzékeli a világot, az tovább súlyosbíthatja a depresszióját.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik