Belföld

Kevés az agyhártyagyulladás elleni vakcina   

agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)
agyhártyagyulladás (agyhártyagyulladás)
Sok helyen hiánycikk.

Az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina csak ajánlott védőoltás, de egyre több szülő oltatná be a gyermekét. A gyártó szerint nem általános a készlethiány, a Magyar Idők szerint azonban a házi gyermekorvosok akadozó ellátásról számolnak be, a fokozott kereslet miatt pedig az egyébként adagonként 27-28 ezer forintos oltóanyagért már 35-40 ezer forintot kérnek a patikákban.

A gyártó az oltóanyagot évek óta ugyanazon az áron értékesítik, de a termék szabadáras, nincs rá tb-támogatás, így a végső árat a patikák szabják meg.

A betegség 24 órán belül súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő.A vakcinából – attól függően, hogy mekkora gyerek kapja – két vagy négy adagot kell beadni a teljes védettséghez, de a drága oltóanyagból még az átlagosnál jobban kereső szülők sem tudják egyszerre beszerezni a szükséges mennyiséget. Ezt most nem is lenne érdemes, mert a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok október végi lejáratúak, az újraoltás pedig két hónap múlva esedékes.

Agyhártyagyulladás: ingyen aggályos az oltás, 108 ezerért nem
A Miniszterelnökség szerint "hamis biztonságérzetet" kelt a vakcina.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint az ellátás azért akadozik, mert a gyártó ugyan egy nagyobb szállítmányt behozott az országba, de az valóban október végi lejáratú, ezért a nagykereskedők csak limitált mennyiségben forgalmazzák. November elején egy  nagyobb mennyiségű, hosszabb lejáratú vakcina érkezik, azzal az év hátralévő részében várhatóan biztosított lesz a folyamatos ellátás – közölte a gyártó.

Az utóbbi időben egész Európában látványosan megnőtt a kereslet az oltóanyag iránt, főként a múlt év végi megbetegedések, illetve halálesetek nyomán. 2015-ben Magyarországon a gennyes agyhártyagyulladás okozta fertőzésben minden negyedik beteg meghalt. A betegséget okozó meningococcus C elleni védőoltás már bekerült az oltási rendbe, kétéves korig ingyenesen megkapják a kicsik. A C mellett a B típus okozza hazánkban a legtöbb esetet, ennek ellenére a háziorvosok eddig eredménytelenül kérték, hogy az állam biztosítsa azt is térítésmentesen.

Csak részben véd agyhártyagyulladás ellen az ingyenessé tett védőoltás
A teljes védettséghez továbbra is mélyen zsebbe kell nyúlni, pánikra azonban nincs ok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik