Élet-Stílus

Így segít a meditáció a szorongáson

A szorongás és a depresszió gyakran együtt jár. Van viszont olyan módszer, amely képes enyhíteni ezek tüneteit.

A depresszió az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázat, amely felnőtt embereket fenyegethet, a 65 év felettiek akár ötöde is szenvedhet tőle. A depresszió negatívan befolyásolja az agy működésének minőségét, ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek hajlamosító tényezői között is szerepel.

A depresszió kezelése elsősorban antidepresszánsokkal és pszichoterápiával történik, de egyes alternatív eljárások a kezelés hatásosságát fokozhatják.

A stressz és a szorongás komoly befolyással van arra, hogyan élik meg a betegek a depressziójukat. A szorongás oldását segítő kezelések gyakran a depresszióra is pozitívan hatnak.

Az agyműködés két része

A szorongásban és a depresszióban az agyunk két része játszik fontos szerepet. Az egyik a prefrontális kéreg, amelyet gyakran énközpontnak is neveznek, hiszen ez felelős a saját magunkkal kapcsolatos információk feldolgozásáért, ahogy például azért is, hogy min aggódjunk, és min ne.

A másik fontos szereplő az agy félelemközpontja, az amigdala, hiszen ez felelős azért, hogy ha veszélyben érezzük magunkat, akkor meneküljünk, vagy agresszívan lépjünk-e fel. Ennek a két területnek az együttműködése viszont komoly problémákat tud okozni.

Az énközpontunk stressz hatására aktiválódik és elkezdünk aggódni, a félelemközpont pedig a szorongás és az aggodalom okozta kortizolszint-növekedés miatt mindazt, ami igazából csak a fejünkben létezik, valós veszélynek érzékeli.

Kikapcsolás

A meditáció azonban, úgy tűnik, képes arra, hogy a két agyi terület egymást erősítő negatív reakcióit megszüntesse. Meditáció közben ugyanis sokkal inkább képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni a stressz és a szorongás okozta negatív hatásokat, ezért a gyakran meditálók sztressz-szintje alacsonyabb.

A szorongó és depressziós betegeknél a meditáció célja nem a negatív érzelmek háttérbe szorítása, hanem az, hogy észrevegyék azokat, és az egymást gerjesztő agyi reakciók szétválasztásával tudatosítsák magukban, hogy ezekre nem kell reagálniuk.
A meditáció segít abban, hogy nyugodtabban tudjunk reagálni a hétköznapi kihívásokra és a szorongásra is.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik