Élet-Stílus

Zavar, hogy a csajom másokkal is lefeküdt előttem

A 16. században szóba se jöhetett, hogy egy nő ne szűzen menjen férjhez, természetesen akkoriban ahogy az első menstruáció megérkezett, máris hozzáadták valakihez a fiatal lányokat, hogy a családi vagyon megmaradjon. Akkor ez volt a társadalom szerinti normális cselekedet, de ma kicsit más a helyzet. Olvasónk féltékeny a partnere múltja miatt, képtelen együtt élni a tudattal, hogy a barátnője nem volt szűz, amikor megismerkedtek. Erre is adunk érthető választ és segítséget, és ha neked is van problémád a szexuális életeddel kapcsolatban, várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Másfél éve vagyunk együtt a barátnőmmel, szeretjük egymást, a probléma az, hogy nem tudom elfogadni a múltját. Bánt, zavar, és ha felhozom, kérdezgetem erről, abból veszekedés lesz. Az ő szemszögéből nézve semmi közöm hozzá, ez tény, és igaza van. De valamiért rögzült bennem, hogy ha nem én veszem el a szüzességét, az nem az igazi. Hozzáteszem, még nem voltam szűz nővel, tehát nem tudom, hogy mit jelent egy nőnek amikor elveszik a szüzességét. Az biztos, hogy számomra sokat jelente, nagyon sokat, ha én vettem volna el a szüzességét. Sokan mondták nekem, hogy semmi közöm a múltjához, és azt is tudom, hogyha felhozom, viszály és ellentét lesz köztünk a barátnőmmel. Hogyan változtassak ezen?

Az olvasói levelet Ábeltől kaptuk, akinek egy úgynevezett retrospektív féltékenysége van. Ez az, amikor valaki képtelen a másik múltjával megbékélni, és az jár a fejében, hogy bárcsak szüzen került volna mellé a szerelme.

A szüzesség elvesztésével kapcsolatos szorongás árt a szexuális életnek

A másik múltbéli szexuális életére való féltékenység gyakori probléma a párok közt, főleg a szerelmi kapcsolatok első, szenvedélyesebb időszakában bukkanhat fel és maradhat is jó ideig, ha valaki nem tudja kezelni. Általában ártatlan beszélgetésekkel kezdődik az egész, hogy kinek, hány partnere volt, milyen tapasztalata van. Ezek a válaszok aztán pár napig érlelődnek mindkét félben, majd előkerülhet a féltékenység, aminek jelen helyzetben is a félelem az alapja. A gondolatok spirálként húzzák le a féltékeny embert, aki minden kérdésével igyekszik megnyugvást találni a partnerrel, viszont elutasítással és viszállyal találja magát szembe.

A másik fél természetesen nem érti, miért a bizalmatlanság, hiszen okot nem adott erre, így a két ember érzelmileg még távolabb kerül egymástól a múltbéli élet kérdései miatt, mintsem, hogy közelednének egymás felé. A szexben ez megmutatkozik, a féltékeny fél még többet és még intenzívebbe vágyhat a szexre, amíg a múltjával folyton vádolt fél úgy érzi, felelnie kell valamiért, bűnösnek érezheti magát, úgy érzi, nem tud megfelelni a kéréseknek (a szűzhártyáját nem tudja visszavarázsolni). Ezek miatt a szex nem arról szól majd, amiről kellene, a harmónia, az intimitás, a szexuális vágy is odavész a szüzesség problémaköre miatt.

A partner szüzességével, múltbéli szexuális életével kapcsolatos gondolatok valójában félelmek. Az illető attól fél, hogy a partner múltja veszélyezteti a szerelmi kapcsolatot.

A féltékenységgel kapcsolatos gondolatok szorongást váltanak ki, hiszen a szüzesség elvesztésével kapcsolatos érzés mindössze azt az alapvető igényt mutatja meg, hogy olvasónk szeretne az egyetlen lenni a barátnője számára. Ez az érzés minden emberben jelen van amikor szerelmes, viszont a mértéke és a másik fél életének elfogadása már nem mindenkiben jelenik meg ugyanúgy. Ez a fajta félelem is, mint minden más féltékenység, a gyerekkorra is visszavezethető, elképzelhető, hogy a szülőkhöz való kötődés valamikor valamiben sérült, és talán ez okozhatja a rossz gondolatokat.

Olvasónk azt kérdezi, hogyan szabadulhatna meg ettől, értelemszerűen a partner ebben nem tud segíteni, és az sem segítség, ha még több kérdést teszünk fel a másiknak múltjával kapcsolatban. Van más megoldás, az pedig az önfejlesztés, ami nem más ebben a helyzetben, minthogy papírt és ceruzát fogva értelmeznünk kell az érzéseinket. Mit is érzünk pontosan, amikor arra gondolunk, hogy a másik fél már nem volt szűz, amikor megismerkedtünk?

  • Először is konkretizálni kell az érzéseket, ha nehezen megy, akkor meseszerűen írjuk le, mit érezhetett a királyfi, amikor megtudta a királylány múltját. Aggodalom, düh, harag, tehetetlenség, szomorúság van jelen?
  • Nézzünk szembe a ténnyel, nekünk is van múltunk, hogyan éreznénk magunkat, ha ugyanezt várná el tőlünk a partner? Ha minden nap azzal szembesítene, hogy milyen volt X-szel vagy Y-nal évekkel ezelőtt? Valóban ok nélkül lett vége a múltban a szerelmi kapcsolatainknak, vagy okkal zártuk le?
  • Tényleg nem találtunk más embert szexinek és vonzónak, mielőtt megismertük egymást? Elhinnénk-e, ha a partnerünk azt mondaná nekünk, ő soha senkit nem talált vonzónak évekkel ezelőtt? Akarnánk-e olyan emberrel lenni, aki számára soha senki nem volt vonzó?

A múlt okkal van a múltban, azt megváltoztatni nem lehetséges időgép nélkül, minden kérdéssel ami a múltra irányul, csak újraélesztjük azt. Ez az, ami miatt a kapcsolat nem halad előre, a szorongás és félelem olyan utakra vezeti a mindennapi időtöltést és beszélgetéseket, amik elidegenítik a két embert egymástól. A kihallgatásokat, amik arra irányulnak, hogy a féltékeny fél megtudja, biztos alapokon nyugszik a kapcsolat, minimalizálni kell.

Az, hogy egy nő szűzen érkezzen egy kapcsolatba, ma már nem általános jelenség, inkább az az általános, hogy mindegyikünk tanul a múltban elkövetett hibáiból, hogy jobb, teljesebb és szebb legyen a párkapcsolata. Ezért lépünk tovább, ezért ismerkedünk újra, és ezért is van szükség arra, hogy a jelenben megélt pillanatokat boldogabbá tegyük egymással.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik