Élet-Stílus
circa 1912:  The ?1,500,000 luxury White Star liner 'Titanic', which sank on its maiden voyage to America in 1912, seen here on trials in Belfast Lough.  (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)

A Titanic tragédiája több mint száz évvel később is felfoghatatlan

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 12. 10. 13:22

Korábban a témában:

Az RMS Titanic Southamptonból indult New York felé, azonban 1912. április 14-én, este 11 óra 40 perckor egy jéghegynek ütközött. A tragédia főbb részleteit szinte mindenki ismeri: kevesebb mint három órával később a hajó elsüllyedt, és április 15-én, hajnali 2 óra 20 perc körül elnyelte az Atlanti-óceán. Az áldozatok száma az ezerötszázat is meghaladta, leginkább pedig az 1997-es Titanic című film segít megérteni, mit élhettek át a hajón rekedtek, vagy azok, akik a mínusz két fokos vízbe ugrottak. James Cameron azonban az emberi történetekre helyezte a hangsúlyt, az azóta összegyűjtött tények sokkal nagyobb segítséget adnak, hogy megismerjük a Titanic valódi drámáját.

269,1 méter

Majdnem 270 méter hosszú volt a Titanic.

Kilométereket sétálhattál a fedélzeten úgy, hogy mindig más helyeket jártál be. Elég sokféle hajót láttam már azelőtt, de 14 napba telt, amíg biztonsággal eligazodtam a Titanicon.

–mondta a Charles Lightoller, a hajó másodtisztje.

840 szoba

Ennyi szobát alakítottak ki a hajón. 416-ot az első osztályon, 162-t a másodosztályon, a maradék 262-t pedig a fedélközben.

900 tonna

Az utasok csomagjai összesen 900 tonnát nyomtak.

26 hónap

Több mint két évig tartott a Titanic építése, 1909. március 31-én engedték le a tőkesúlyt, és kezdték meg a munkálatokat.

3000 munkás

Nagyjából ennyien dolgoztak az építkezésen. Ketten életüket is vesztették az építkezés alatt.

7 millió 500 ezer dollár

A mai árfolyam szerint valamivel több mint 2,1 milliárd forintnak megfelelő dollárba került a Titanic megépítése.

15 ezer üveg sör

A tervezett egyhetes útra a legénység rendesen felkészült, az utókornak ráadásul fennmaradt a Titanic menüje, hogy mit evett az első, a másod- és harmadosztály a tragédia napján. A leggazdagabbak rengeteg lehetőség közül válogathattak a klasszikus angol reggelitől a füstölt lazacig. Az estét pedig akár osztrigával és báránnyal is zárhatták. A harmadosztálynak azonban csak reggeli és vacsora járt, április 14-én például marhasültet készítettek a konyhán főtt krumplival.

34 ezer kiló húst raktároztak a Titanicon, 40 ezer friss tojást és majdnem 5700 liter tejet. Alkoholból sem volt hiány: 15 ezer üveg sör, 1000 üveg bor, 850 üveg tömény és 8 ezer szivar alapozta meg a hangulatot.

64 mentőcsónak

Ennyit fért volna el a fedélzeten, de csak 20 darabot tettek fel az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóra. A jéghegy után az első csónak 28 emberrel ereszkedett a vízre, pedig összesen 65-en fértek volna el rajta.

The Aft First Class staircase leading to the a la carte restaurant on the RMS Titanic, the world's most luxurious ocean liner at the time of its launching in April of 1912. (Photo by  Ralph White/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Fotó: Ralph White/CORBIS/Corbis via Getty Images

2223 utas és legénység

Maximum 3547-en fértek volna el a Titanicon, de az alkalmazottakkal együtt 2223-an tartózkodtak az Amerikába induló hajón. Összesen 13 nászutas pár. 324 utas vett jegyet az első osztályra, 284 a másodra és 709 a harmadra.

A Titanic leggazdagabb utasa John Jacob Astor IV volt, abban az időben a világ egyik legvagyonosabb embereként tartották számon 90-150 millió dolláros becsült vagyonával. Astor odaveszett április 15-én.

500 millió dollár

Félmilliárd dollár volt az összvagyona az első osztályon utazóknak és 6 millió dollár értékű készpénz, ékszer és értékpapír kapott helyet a hajón.

31,6 százalék

Több mint a kétharmada az utasoknak és a legénységnek meghalt. A leggazdagabbak 61 százaléka menekült meg, összesen pedig 492 utas és 214 alkalmazott ért szárazföldet a jéghegy után.

15-45 perc

Maximum háromnegyed órát lehetett kibírni a fagyos óceánban. A túlélők segítségére a Carpathia nevű hajó sietett. A Titanic több mint 600 kilométerre volt a szárazföldtől.

Kiemelt kép: Topical Press Agency/Getty Images

Szponzorált tartalom

A cikk a Titanic musicalt bemutató Szegedi Szabadtéri Játékok támogatásával készült. A musical ősbemutatója Szegeden lesz látható 2019 nyarán.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.