Élet-Stílus

Takarom a hasam szex közben

A test az évekkel megváltozik, ez a természet rendje. Öregszünk, ráncosodunk, őszülünk, és a testünk, bőrünk magán viseli mindazt, amit megéltünk. Egy-egy sebhely gyerekkori emlékeket rejt, a szem körüli ráncok sok-sok nevetést, kacagást, a has pedig azt a kilenc hónapot, amikor a gyereket vártunk. Ezekkel a változásokkal meg lehet békélni, kicsit munkás, de lehet rajta változtatni. Olvasónknak segítünk, és ha kérdésed van a saját szexuális élményeiddel, tapasztalataiddal kapcsolatban, várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Harmincnyolc éves nő vagyok, két gyerek édesanyja, és a testem már nem a régi. A szülések miatt kötényhasam lett, és próbáltam már mindenféle diétát, mozgást, de nem tudok ettől megszabadulni. Az évekkel a combom és a fenekem is nagyobb lett, mint volt és eléggé zavar. Amikor a férjemmel szeretkezünk, rákészülök, és úgy takargatom magam, hogy ne lássa a hasamat. Vagy felveszek valamit, ami eltakarja, vagy olyan pózokba csináljuk, amiben nem lát rá a hasamra. Ha mégis, akkor behúzom, de képtelen vagyok élvezni a szexet, folyton csak arra gondolok, hogy takargassam magam. A férjemtől időnként megkérdezem, hogy zavarja-e, hogy ilyen a hasam, illetve, hogy szerinte is megváltozott-e a testem a szülések után. Igyekszik diplomatikus választ adni, de látom rajta, hogy őt is zavarja. Már a plasztikai műtéten is gondolkodtam, de ezt anyagilag nem engedhetem meg.

Az olvasói levelet Gina küldte nekünk, sok nő hasonló gonddal küzd nemcsak szex közben. A jó testkép és önszeretet szükséges a harmonikus szexuális élethez.

Mit lehet tenni?

Mindenféle foltok, ráncok, sebek, sebhelyek díszítik az ember testét, ez a természetes, nem pedig a photosoppolt tökéletes test. A nők teste a szüléssel természetszerűen megváltozik, és sok pénz és idő szükséges ahhoz, hogy valaki kisgyerek mellett annyit foglalkozzon a testével, mint ahogyan a hírességek teszik. De ez idő és pénz, értelemszerűen a híres emberek a testükből élnek, tehát nekik munkakötelességük napi 6-8 órában a saját testükkel foglalkozniuk. Ezt egy kisvárosi 30-as anyuka, aki két gyerek mellett napi nyolc órában ülő munkát végez, majd hazaesve intézi a gyerekeket és a háztartást, nem tudja megtenni. Ez olyan elvárás önmagunktól, amit átmenetileg nem lehet teljesíteni.

A saját testtel kapcsolat változások, az öregedés, a szülés jelei, vagy traumák, amik ráncokat teremtenek az arcukon, testünkön, a mieink, ezek a sajátosságaink. Az önszeretet és a saját testkép elfogadása az egyetlen, ami hosszú távon egészségesebbé teheti az életet, nem pedig a sanyargatás és az állandó diéták. A cél az, hogy saját kereteken belül kihozzuk magunkból a legszebb önmagunkat, nem pedig a körzővel rajzolt tökéletesen kerek fenék vagy lapos has.

A szorongó típusú emberekre jellemző, hogy a hibáikat keresik, sőt, még a környezetüktől is a hibáikra kérdeznek rá, ezzel is támogatást kapva a gondjaikhoz. Ez egyfajta mentális szűrés, ami miatt figyelmen kívül hagyjuk más erényeinket, szépségeinket.

A változáshoz már az is elég, ha minden nap elalvás előtt összeszedünk tíz dolgot a napunkból, amit örömmel éltünk meg. Lehet ez egy séta, lehet egy jól sikerült vacsora, a nyugis esti fürdés például, bármi apró dolog, ami kellemesebbé tette a napunkat. Ezt legalább 2 hétig minden este elalvás előtt tudatosítsuk magunkban, majd emellett két héten át minden nap írjunk össze három dolgot a testünkről, amit szeretünk benne. Figyeljük meg a kézfejünket, a szemünket, bizonyos vonalakat, derekat, lábakat, vádlit, és jegyezzük fel írásban, mennyire szeretjük, milyen jó, hogy ilyen formás, szép, finom vonalú.

Ez egy teljes hónapnyi önmunkát jelent, és ha a has még mindig probléma, akkor a nehéztüzérséget is érdemes bevetni: sokkal többet kellene meztelenkedni otthon, ahogyan az idő és a tér engedi. A gyerekek mellett ezt nehezebb lehet összehozni, de az esti elalvás előtt két-három órát bátran töltsünk csupaszon – pláne, ha a férj éppen szórakozik a barátaival. Segít, ha a meztelenkedés mellé az Instagramon nem a tökéletes testű modelleket nézzük, hanem a természetes testeket, szépségeket.

Szeretkezés közben sem kell más tenni, mint a cikázó gondolatokat kicsit tudatosabban vezetni, és a problémás terület helyett inkább arra figyeljünk, mennyire élvezi a testünk, a bőrünk a simogatást, a csókokat. Ha erre szándékosan odafigyelünk, idővel kialakul az is, hogy átadjuk magunknak a pillanatnak, és ne a hibákkal foglalatoskodjunk.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik