Élet-Stílus

Gyerekként a testvéremmel játszadoztunk

A vérrokonokkal való nemi érintkezés a legnagyobb tabunak számít ma is, mondhatni a génjeinkben hordozzuk, tudjuk, hogy tilos a testvérrel bármit csinálni, anélkül, hogy ezt a szülők elmondanák. A kisgyerekként megélt első szexuális élmény nagyon meghatározó a felnőttkorban, olvasói levélben válaszolunk arra, miért és hogyan lehet befolyással a felnőtt szexuális életre.

32 éves nő vagyok, és nem is tudom, hogy hol kezdjem, azt hiszem, velem valami nagy baj van. Gyerekkorom óta magamban hordozom a titkomat, ami a testvéremhez fűz. Négy éves voltam, ő három, amikor papás-mamást játszottunk egymással, amolyan gyermeki módon. Volt, hogy csupaszok voltunk, volt, hogy ruhában, de egymáson fekve imitáltuk azt, amit a nagyok csinálnak. Fogalmam sincs, hogy honnan vettük, de tudtuk, hogy mit kell tenni, hogy össze kell érintenünk, amink van. Ha felbukkan ez az emlék az életemből, azonnal elhessegetem, szégyellem magam a történtek miatt, és félek, hogy soha nem leszek képes egészséges kapcsolatra emiatt. Szex után ma is bűntudatot érzek, lehetséges, hogy ez az érzés a gyerekkori titkom miatt van?

Az olvasói levelet Bianka küldte nekünk, akinek nem ez a neve, és a korát is megváltoztattuk. A legnagyobb taburól írt nekünk, a vérrokonokkal való szexuális együttlétet.

Mit lehet tenni?

A vérrokonokkal való intim kapcsolat létesítése a legnagyobb tabu, törvény tiltja a világon szinte mindenhol a testvérek közti házasságot. Évszázadokkal ezelőtt a vérrokonok közti egyesülések leginkább a családi vagyon halmozódása miatt történtek, viszont az utódok genetikai korcsosodása miatt az arisztokrácia degenerálódott. Vannak tabuk, amiket a génjeinkben hordozunk, és a közeli vérrokonokkal való szexualitás ilyen. Ha ez gyerekként megtörtént valamilyen formában, akkor vagy a tudatalatti tárolja és nem lesz tudatosan az illetőben, vagy tudni fog róla. Mindkét esetben megmarad az érzelmi töltet, ami a tabuhoz kötődik, és bűntudat formájában jelen lesz a felnőttkorban.

A bűntudat érzése pedig jelentősen befolyásolja a felnőttkori szexuális életet, hatással lesz a párkapcsolatra is. Pszichés és szervi zavarokat is okozhat.

Olvasónk úgy érzi, nem lesz képes egészséges kapcsolatra, pedig szakmai segítséggel fel lehet dolgozni a problémát. A megoldás a bocsánat, azaz a felnőtt embernek meg kell bocsátania a gyerekkori önmagának, hiszen négy évesen nem tudta, hogy mit tesz, hogy annak milyen súlya, jelentősége van, milyen mértékű tabu. A feszültségek feloldása segíthet abban, hogy ez a nehéz teher elmúljon.

Ehhez az egyetlen út, ha újra és újra emlékezünk arra, ami akkor történt, és azt is figyeljük meg, hogy mikor sikerült előtörnie a feledés homályából ezeknek az emlékeknek. Ezeket a gondokat ne szégyelljük, hanem keressük a megoldást: mindenkinek vannak gondjai, de vannak problémák, amiket egyedül nem lehet megoldani. Ez ilyen. Ebben a bonyolult folyamatban pszichológus, szexuálpszichológus nyújthat segítséget, nehezen feloldható, de nem lehetetlen. Ezek az első szexuális élmények, amik meghatározzák a pszichoszexuális fejlődést, amire általában a kíváncsiság, másoktól látott élmények vezethetik a kisgyereket.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik