Élet-Stílus

Pénzmosásra gyanakodnak a britek egy nőnél, aki 6 milliárd forint értékben shoppingolt

Egy új, pénzmosás elleni törvényre hivatkozva kell nyilatkoznia a vagyonáról egy Londonban élő azeri házaspárnak – írja a BBC.

A feleség, Zamira Hadzsijeva tíz év alatt több mint 16 millió fontot (nagyjából 6 milliárd forintot) költött el csak a Harrods luxusáruházban. Ezen kívül – egy offshore cégen keresztül – vett még egy lakást is a Harrods közelében 11,5 milliárd fontért, valamint több mint 10 millió fontért egy vidéki golfpályát.

Most a hatóságoknak el kell magyaráznia, hogy honnan volt erre pénze. Egy nemrég hatályba lépett törvény (Unexplained Wealth Order) azoknak a külföldieknek, akik gyanús módon gazdagodtak meg, igazolniuk kell, hogy a vagyonuk törvényes módon gyarapodott és nem folytatnak például pénzmosó tevékenységet. Amennyiben ezt nem tudják igazolni, elvehetik tőlük az ingatlanjaikat.

Zamira férje, Dzsahangir Hadzsijev korábban az azeri nemzetközi bank elnöke volt, majd 2016-ban 15 év börtönbüntetésre ítélték miután kiderült, hogy többtízmillió font tűnt el a bankból. Hadzsijevet arra is kötelezték, hogy fizessen vissza 39 millió dollárt a banknak.

Felesége a nagyszabású shoppingolásaihoz 35 hitelkártyát használt, amelyeket a férje korábbi munkahelye állított ki. Az egyik legnagyobb tétel egy kisrepülőgép volt, 42 millió fontért. A brit hatóságok szerint Dzsahangir 1993 és 2015 között állami alkalmazott volt, a fizetéséből nem telt volna ennyi luxuscikkre.

Zamira Hadzsijeva tagadja, hogy bármi rosszat tett volna és úgy érzi, igazságtalanul bánnak velük, fére pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságának segítségét kérte.

Kiemelt kép: Harrods, EURASIA PRESS/PHOTONONSTOP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik