Élet-Stílus

Magyarország a depresszió nagyhatalma

A depresszió, korunk csöndes gyilkosa világszerte szedi az áldozatokat. Magyarországot különösen érinti a probléma.

Akár elhisszük, akár nem, a depresszió a modern világ egyik legnagyobb fenyegetése.  A depresszió olykor hosszú időn át rejtőzködik, jeleit nem ismerjük fel azonnal, ezért azt is sokkal nehezebben tudjuk elfogadni, és belátni, hogy világszerte mekkora károkat okoz. Ráadásul Magyarország ebből a szempontból sajnos vezető helyen áll a statisztikákban, bár ezzel nincs okunk dicsekedni.

Mivel a depresszió tényleg komoly fenyegetést jelent korunk emberére, ezért összeszedtük a vele kapcsolatos legfontosabb adatokat:

  • A WHO szerint a világon körülbelül háromszáz millió ember depressziós, így a depresszió a leggyakoribb megbetegedésnek számít.
  • Évente világszerte körülbelül nyolcszázezer ember hal meg öngyilkosság miatt, a 15-29 évesek között ez a második leggyakoribb halálok.
  • A depresszió kezelésére létezik hatékony gyógymód, ennek ellenére mégis csupán a depressziósok fele kap valamilyen segítséget. De akad olyan ország, ahol ebben a betegeknek még a tíz százaléka sem részesül.
  • A depresszió nők körében gyakoribb, mint férfiaknál.
  • A becslések szerint a világ lakosságának 15 százaléka tapasztal élete során legalább egyszer depressziós tüneteket.
  • Az Eurostat 2017-es adatai szerint az Európai Unióban a felnőtt lakosság 6,8 százalékának vannak depressziós tünetei.

Magyarországon a helyzet még rosszabb:

  • Az Európai Unión belül Magyarországon a legrosszabb a helyzet, hazánkban a 18 éven felüliek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. A második helyen Portugália áll (10.4), a harmadikon pedig Svédország (9.0).
  • Az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kétszer akkora a depressziósok száma, mint a diplomával rendelkezőknél.

Mivel Magyarországon a világátlagnál gyakrabban fordul elő a depresszió, érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani a betegség korai felismerésére, valamint a megfelelő kezelésére.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec támogatásával készült.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik