Élet-Stílus

Ezt az egyszerű dolgot kell tenni, ha azt akarja, gyerekének magasabb legyen az IQ-ja

Nem tűnik olyan fontosnak, pedig óriási jelentősége van.

Magasabb lesz az IQ-ja azoknak a gyerekeknek, akikkel egészen kicsi koruk óta rendszeresen beszélgetnek a szüleik – derült ki egy több mint egy évtizeden át tartó amerikai kutatásból. A Journal of Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szakértők szerint „hatalmas jelentőségű” eredményekkel járult hozzá a gyerekek intelligenciájával kapcsolatos kutatásokhoz.

A kutatók másfél-két éves gyerekeket kezdtek el vizsgálni. Fél éven át rendszeresen feljegyezték, hogy milyen szavakat hallanak a felnőttektől, valamint, hogy miről beszélgetnek a felnőttekkel. Amikor 9-14 évesek lettek, újra kognitív és nyelvi tesztet végeztek el rajtuk.

Az eredmények szerint a szüleikkel többet beszélgető gyerekek IQ-ja 14-27 százalékkal volt nagyobb, mint azoknak a gyerekeknek az IQ-ja, akikkel kevesebbet beszélgettek. Emellett az első csoportba tartozó gyerekek jobb eredményt értek el különböző nyelvi teszteken, és az aktív szókincsük is nagyobb volt.

Az ABC News cikkében emlékeztetett arra, hogy korábban már több tanulmány is kimutatta, hogy a nyelvi készség minősége összefügg azzal, mennyit beszélnek az emberhez gyerekkorában. Egy 1990-es kutatás például bebizonyította, hogy a jómódú családokba született gyerekek átlagosan 30 millióval több szót hallanak kisgyerekként, mint a szegény családba született gyerekek. Azonban szakértők szerint nem csak a mennyiség, hanem a hallott szavak minősége is meghatározó.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik