Élet-Stílus

Oroszlánürülék-szagba akar burkolózni egy holland város, hogy elűzzék a nem kívánt betolakodókat

Megunták, hogy tönkreteszik a lakók kertjeit. A drasztikus megoldásra azért van szükség, mert a kerítések nem segítenek semmit.

Nemsokára oroszlánok bűze áraszthatja el a hollandiai Zandvoort várost, és mindezt a helyiek kérésére. Az Amszterdam közelében található tengerparti település ugyanis az állatok királyának székletét, egészen pontosan annak szagát használná fel, hogy távol tartsa a várostól a közeli vadasparkból oda beszökő dámszarvasokat – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A beszámoló szerint a várost az elmúlt évtizedben több ezer dámszarva szállta meg. Az állatoknak elvileg egy közeli vadaspark dűnéi között kéne élniük, de a település szép zöld legelőit jobban kedvelik, és a távol tartásukra emelt kerítések semmit sem értek.

A város most azt fontolgatja, hogy az oroszlánürülék szagával permetezik be a várost, abban bízva, hogy a ragadozók bűze elijeszti majd a dámszarvasokat. Ehhez nem valódi oroszlánszékletet használnának, hanem egy laboratóriumban, mesterségesen előállított anyagot. Amit olajok és 17 különböző növény felhasználásával hoznak létre.

A legfontosabb összetevő pedig egy tupoleum nevű szer, amit egy német vegyész fejlesztett ki, hogy távol tartsa az őzeket és szarvasokat a karácsonyfának nevelt fenyőktől – írta a dutchnews.nl. Ennek „olyan szaga van, mint egy három napja vízben ázó hamutálnak” – magyarázta a „dámszarvasűző fegyvert” készítő cég tulajdonosa.

Bár a dámszarvasok soha életükben nem találkoztak oroszlánnal, a szag így is hatni fog ösztöneikre, és menekülésre készteti majd őket „Minden állat fél a ragadozóktól és a tűztől. Ha először érzik, az üzenet akkor is egyértelmű számukra: tűnj el innen” – mondta el a helyi sajtónak Nico van Staalen, az amszterdami Vrije  egyetem professzora.

A kiemelt képen egy oroszlán (dámszarvasűző pozícióban), a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Fotó:Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik