Élet-Stílus

„Mintha forró olajba mártóznék” – kínzás minden egyes vízcsepp a vízallergiás, Budapestről származó lánynak

A 25 éves fotós egy rendkívül ritka allergiától szenved, ami olyan kevés embert érint, hogy pár éve még csak neve sem volt.

Valentina Bones 17 éves volt, amikor észrevette, hogy allergiás reakciókat vált ki belőle, ha vízzel érintkezik. Az allergiája azután jött ki, hogy a Budapesten született nő 2007-ben családjával az Egyesült Államokba, Kaliforniába költözött. Egyszer csak fájdalmas kiütések kezdték ellepni testét, ha eső érte, vagy megizzadt.

Anyukája először azt hitte, hogy valami van a vízben, ahol élnek, és az okozza a kiütéseket, míg az orvosok vitaminhiányra gyanakodtak. De végül kiderítették, hogy egy rendkívül ritka betegségben szenved.

Ez az aquagenic urticaria, ami 230 millió emberből egyet érint. Annyira ritka, hogy pár éve még csak külön neve sem volt, és amikor Bones tíz éve rákeresett a neten, szinte semmilyen információt nem talált róla. A HáziPatika cikke szerint a betegség okairól nincsenek még biztos és pontos információk, és egyelőre gyógymód sincsen rá.

Bones elmondta: nem csak a víz okoz fájdalmas viszketéssel járó kiütést a testén, hanem saját könnyei és izzadsága, a gyümölcsök leve, valamint a nyál is. Így, ha egy kutya megnyalja, vagy sportol, akkor is piros kiütések lepik el a testét. Ami elmondása szerint olyan fájdalommal jár, „mintha forró olajban sülne”.

Ilyen kiütések lepik el a testét, ha víz éri a bőrét Fotó: Valentina Bones / mediadrumworld.com

A fotósként dolgozó nő több fajta gyógymódot is kipróbált a fájdalom enyhítésére, de semmi sem járt sikerrel. Így inkább különböző módszereket dolgozott ki arra, hogy a lehető legkevesebbet kelljen vízzel érintkeznie.

Valentina Bones 💔🥃🕷 (@therealbones) által megosztott bejegyzés, Aug 15., 2017, időpont: 11:19 (PDT időzóna szerint)

A zuhanyzást nyáron hideg vízben oldja meg, mert akkor sokkal lassabban és enyhébb formában jelentkezik, mint a meleg víztől.

Got some bomb ass ramen & ice cream last night and met a giant puppy thanks K 🍜🍻🍦🐻

Valentina Bones 💔🥃🕷 (@therealbones) által megosztott bejegyzés, Aug 21., 2017, időpont: 8:42 (PDT időzóna szerint)

Elmondása szerint, ha beülne egy jakuzziba vagy egy szaunába, egy-két percen belül előjönnek a kiütések. Télen ezért langyos vízben zuhanyozik, de az sem tarthat tovább 3 percnél. Vagy vizes ruhákkal oldja meg a fürdést.


Esős időben nem mozdul ki otthonról, és még nyáron is van nála egy könnyű pulóver, amivel el tudja takarni kiütéseit, ha esetleg valahogy véletlenül víz érné. A főiskolán pedig esti órákra járt, mert „napközben túl meleg és párás volt az osztályterem”.

Kiemelt fotó: Instagram/Valentina Bones

Ajánlott videó

Olvasói sztorik