Élet-Stílus

Michelle Williamsre még nagyon hosszú út vár, mire leküzdi depresszióját

Bár egy ideig úgy tűnt, Michelle Williams élete helyrerázódott és túljutott depresszióján, a Destiny’s Child egykori tagja most mégis mentális problémái miatt került kórházba. Pedig tényleg jól indult az énekesnő éve: áprilisban a Coachella fesztiválon egy koncert erejéig újra összeállt Beyoncéval és Kelly Rowlanddel, illetve még ugyanebben a hónapban megkérték a kezét. A depresszió viszont nem az a betegség, ami csak úgy eltűnik, megfelelő kezelés nélkül ugyanis az adott személynek újra és újra szembe kell néznie frusztrációival, amit most már Williams is nagyon jól tud. Az énekesnő előtt még hosszú az út, vannak azonban olyan világsztárok, akiknek már sikerült megküzdeniük saját félelmeikkel. Őket gyűjtöttük most össze.

A Destiny's Child énekesnője kórházba került mentális problémái miatt
Michelle Williams már tavaly ősszel is öngyilkos gondolatairól mesélt.

Depresszió

A depresszió egy pszichiátriai megbetegedés, amelynek különböző okokra visszavezethető megnyilvánulási formái vannak. A betegség többféle osztályzása szerint, létezik akut és krónikus, endogén és exogén, unipoláris és bipoláris depresszió. Ezek közül a leggyakoribb a bipoláris depresszió, mely esetében a depressziós és mániás szakaszok váltakozva követik egymást. A bipoláris zavar oka lehet önértékelési hiány, sorozatos negatív életesemények, rossz családi kapcsolatok, illetve hosszan tartó alváshiány. A depresszió sok esetben nem gyógyítható, de kezelhető. Folyamatos kezelés mellett az adott személy hangulata egyenletesen tartható.

Michelle Williams már akkor megpróbálta helyrehozni problémáját, amikor még a lányegyüttes tagja volt. Beszélt is Destiny’s Child akkori menedzserével – aki nem mellesleg Beyoncé apja, Matthew Knowles volt –, de a férfi ahelyett, hogy komolyan vette volna problémát, inkább számon kérte őt, hogy miért érzi rosszul magát épp akkor, amikor aláírtak egy több millió dolláros szerződést és indultak a következő turnéra. Az énekesnő utólag bevallotta, nagyon rossz hatással volt rá, hogy az együttes tagja volt. Mindig is ő volt a csapat fekete báránya, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy rendszeresen hibázott a koncerteken, így egy idő után a közönség számára is a nevetség tárgyává vált. Ez csak jobban növelte depresszióját, amely annyira elhatalmasodott rajta, hogy végül már öngyilkos gondolatai is voltak. Williamsnek eddig nem sikerült legyőznie betegségét, ám most önszántából egy olyan intézménybe vonult, ahol segítenek mentális állapotát kezelhetőbbé tenni.

Mariah Carey

Mariah Carey 2018 áprilisában beszélt először nyíltan depressziójáról. A ötszörös Grammy-díjas énekesnő bipoláris zavarral küzd, amit orvosai először 2001-ben diagnosztizáltak nála. Carey a kezdetekben nem akarta elhinni, hogy depressziós, így a megfelelő kezelést is visszautasította. Ennek eredményeképp évekig élt félelemben, illetve attól rettegve, hogy cserben hagyja szeretteit.

Mariah Carey (@mariahcarey) által megosztott bejegyzés, Ápr 11., 2018, időpont: 3:58 (PDT időzóna szerint)

Csak dolgoztam és dolgoztam és dolgoztam. Most már látom, hogy egyfajta mánia uralkodott el rajtam. Végül egyszer csak padlóra kellett kerülnöm. A depresszív időszakaimat úgy tudnám jellemezni, hogy alig volt energiám. Szomorú voltam, magányos, és még bűntudatot is éreztem, amiért nem teszek meg mindent a karrieremért

nyilatkozta áprilisban a People magazinnak az énekesnő, aki az interjúban azt is elmondta, hogy mára szembenézett a betegséggel, terápiára jár és gyógyszeres kezelést is kap.

Demi Lovato

A Disney Channel egykori felfedezettje, Demi Lovato 2017-ben a Simply Complicated című dokumentumfilmben mesélt először alkoholfüggőségéről és depressziójáról.

Az énekesnő Rolling Stone magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy életének volt egy nehezebb időszaka, amikor túl sokat foglalkozott azzal, mit gondolnak róla mások, mivel úgy érezte, csak akkor lehet igazán boldog, ha mindenki kedveli őt. Ennek eredményeképpen rengeteget bulizott, ami végül függőségéhez és depressziójához vezetett. Lovato amióta felismerte betegségét, már kerüli a szórakozóhelyeket, így könnyen ki tudja zárni életéből az alkoholt és a drogokat, depressziójáról pedig szívesen mesél rajongóinak.

Használom a hangom, hogy segítsek másokon és büszkének érzem magam, hogy meg tudom ezt tenni. Nem foglalkozom már azzal, hogy szeressenek az emberek. Én csak a saját dolgaimat akarom csinálni és zenész akarok lenni

mondta interjújában Lovato.

Paulina Porizkova

A cseh születésű szupermodell, Paulina Porizkova 2007-ben szerepelt a Szombat esti láz amerikai verziójában. Porizkova számára a verseny nem tartott túl sokáig, párjával ugyanis rögtön az első részben búcsúzniuk kellett a mezőnytől. A modellt annyira megviselte a kiesésé, hogy a csalódottság érzését hamar átvették a rendszeresen visszatérő pánikrohamok, melyről 2011-ben saját maga írt egy cikket a Huffington Post oldalán.

A cikkben Porizkova teljes őszinteséggel számol be betegségének részleteiről: bűnösnek, megalázottnak és összetörtnek érezte magát, ezért antidepresszánsokhoz nyúlt.

Két évet töltöttem el az én szeretett gyógyszeremmel. A két leghiggadtabb évemet az életemből. A frusztrációim enyhültek, a haragom tompult, a szorongásom lehiggadt

– írta a a modell, majd hozzátette, később leszokott a gyógyszerekről, mivel tudta, hosszútávon ez sem megoldás. Azóta rendszeresen mozog és tudatosan, akaraterejét használva harcol a betegség ellen.

Jim Carrey

A világ egyik legviccesebb embereként tartjuk őt számon, pedig Jim Carrey már évek óta harcol depressziója ellen. A színész 2004-ben beszélt először betegségéről, aminek hatására az új évezredben egyre inkább visszavonult a reflektorfénytől és a korábbiaknál jóval kevesebb produkcióban vett részt. Állapotán az sem segített, hogy egykori barátnője, Cathriona White – négy nappal azt követően, hogy a színész szakított vele – 2015. szeptember 28-án öngyilkos lett. A színész 2017 novemberében a CBS News munkatársának adott interjúban mesélt újra betegségéről. Akkor azt mondta, néha már boldognak is érzi magát.

Ebben a pillanatban nem vagyok depressziós. Nem érzem és nem tapasztalom a depressziót. Évekig megvolt, de most, amikor esik az eső, akkor esik, de nem állandósul. Nem marad elég sokáig ahhoz, hogy alámerüljek benne és belefulladjak. Vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. De ezek mindegyike elmúlik és kisimul, így aztán olyasfajta érzés az egész, mintha egy alacsony szintű kétségbeesésben élnél. Olyanban, ahol nem kapsz semmi választ az élettől, de amúgy elvagy. És még mosolyogni is tudsz a melóban

– mondta az 55 éves Carrey.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

(Kiemelt kép: Gabriel Olsen/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik