Élet-Stílus
Serious Senior Woman With Adult Daughter At Home

Időutazással próbálják visszahozni a demens betegek emlékeit

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 04. 16:11

A VR (virtuális valóság)-technológia nyújtotta "időutazás" segítségével próbálják visszahozni a demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő páciensek elveszett emlékeit egy egész országra kiterjedő vizsgálatban Nagy-Britanniában.
Korábban a témában:

A VR-rendszerek révén a demens betegek olyan kisfilmeket nézhetnek, amelyek visszarepítik őket a hajdanán népszerű tengerparti üdülőhelyekre, egy 1940-es évekbeli édességboltba vagy akár egy 1950-es évekbeli utcai összejövetelre, segítve, hogy a betegek felidézzék a régi gondolatokat, érzéseket és újra kapcsolatot találjanak a rokonaikkal és gondozóikkal.

Ha az emberek többre emlékeznek a múltjukból, saját magukból, az jelentősen segíti mentális jólétüket

– mondta Arfa Rehman, a vizsgálatban használt szoftvert kifejlesztő Virtue cég társalapítója, hozzátéve, hogy a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) több nagy-britanniai kórházban és gondozóotthonban kezdte tesztelni a visszaemlékezés terápia új módszerét.

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral. Évente nagyjából tízmillió új esetet regisztrálnak.

Nagy-Britanniában 850 ezer demens beteg él, a páciensek száma várhatóan 2025-re eléri az egymilliót. A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket.

A kutatók szerint a reminiszcencia tréning fejleszti a kognitív funkciókat és csökkenti a depresszió tüneteit a demens pácienseknél. A terápia jóval hatékonyabban működik azoknál, akik idős otthonokban élnek.

3D medical background with magnifying glass examining brain depicting alzheimers research. 3d illustration3D medical background with magnifying glass examining brain depicting alzheimers research. 3d illustration
Thinkstock

A múltat megidéző tárgyak megérintése, a képek látványa és a zenék meghallgatása mind beindítják az emlékeztet, amit a vizsgálat résztvevői nagyon élveznek.

Rehman szerint a következő hat hónapban azt fogják vizsgálni, hogy milyen lehetséges előnyökkel járhat a VR-technológia rendszeresebb használata.

Az oxfordi Marston Court gondozóintézet lakói – akiknek 70 százaléka demenciával, vagy súlyos memóriaproblémával küzd -, hónapok óta nézik a múltidéző kisfilmeket a VR-rendszereken keresztül. Diane Davidson, az otthon munkatársa szerint a VR-szemüvegek nyújtotta élmény nagyszerűsége abban rejlik, hogy használata közben nem tud elkalandozni a páciensek a figyelme.

A demens páciensek nagy része nem tud például hosszú ideig televíziót nézni, vagy olvasni. A szemüveg révén azonban, mivel minden ott történik a szemük előtt, nem zökkennek ki a pillanatból. Amikor az emberen rajta van a szemüveg, akkor a saját kicsi világában van

– magyarázta Davidson.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.