Élet-Stílus

8 gyakori ok, amiért félrelépünk

A hűtlenség mondhatni népbetegség, alig akad olyan ember, akit ne csaltak volna meg, vagy ő ne csalt volna meg valakit valaha. Szerencsés, akivel ez nem történt meg, bármelyik oldalról is legyen szó, hiszen a szeretőknek és a félrelépőknek sem könnyű érzelmileg a szerelmi háromszög. Hogy pontosan milyen okok sodorhatnak a kényelmetlen szituációba, egy amerikai kutatás mutatja meg.
Nem idegenekkel, barátokkal csaljuk egymást
Választ kaptunk a kérdésre, kihez megyünk hűtlenkedni.

Annak, hogy milyen okból fekszünk le valakivel, több mint 250 oka is lehet, annak pedig, hogy miért hűtlenkedünk, legalább nyolc nagy általánosságban vett motivációja is lehet. Ez utóbbit egy nem reprezentatív, mégis hiánypótló amerikai kutatásra alapozza a szexológia, amit a Journal of Sexual Medicine folyóiratban tettek közzé.

A hűtlenséggel kapcsolatos motivációkat vizsgáló felmérést egy 77 kérdésből álló online kérdőíven keresztül végezték. A kérdéseket a múltbéli kutatások eredményeire alapozták, és számításba vették a szexuális szokásokat is. Összesen 495 fő töltötte ki, átlag életkoruk szerint 20 évesek. A végeredmény szerint nyolc különálló motiváció is szóba jöhet, ami a megcsaláshoz vezethet valakit.

Bosszúság, harag

Ez magában foglalja azt is, ha valaki azért megy vissza ahhoz, aki őt megcsalta, hogy bosszút álljon rajta, és visszaadja a fájdalmat. Konkrétabban ez az a fajta megcsalás, ha valaki azért fekszik le valakivel, hogy bosszút álljon, amiért őt megcsalták.

Szexuális vágy

A gyakoribb szex iránti vágy, de még a szexuális irányultságból fakadó szexuális vágy is oka lehet a hűtlenkedésnek.

Szerelem hiánya

Ha valaki bizonytalan abban, hogy a jó partner mellett döntött, elképzelhető, hogy kalandozni kezd, ezzel bizonyítva a saját döntését — legyen az jó vagy rossz döntés. Ha egyáltalán nem érez valaki szerelmet, csak szeretné, és magára erőlteti, az is lehet a hűtlenkedés motivációja.

Fotó:Thinkstock

Elhanyagoltság

A közösen töltött minőségi idő hiánya, az érzelmi elhanyagoltság a házasságban, ha az egyik fél úgy érzi, a másik még csak meg sem hallgatja, mintha átnézne rajta, szintén a megcsalás felé sodorhatja a magányosabb felet. Az elhanyagoltság egyik tünete a párkapcsolati magány.

Elkötelezettség hiánya

Előfordulhat, hogy egy párkapcsolatban valamiért nem beszélik meg a partnerek egymással a szabályokat, esetleg egy új párkapcsolat elején még valaki visszajárogat az exéhez, vagy másokkal is randizgat. Ilyenkor nem történik más, minthogy azért megy máshova a kapcsolatból, mert nem igazán érzi az elköteleződést.

Szituációs tényezők

Nyaralás, részegség, de még olyan baráti társaság is lehet tényező a hűtlenkedésre, ahol a haverok mindannyian egyedülállóak, csajozgatnak, és eszük ágában sincs lekötni magukat. Az is befolyásoló, ha egy barát rendszeresen félrelép, és megússza.

Önbecsülés

Az önbizalomhiány akár úgy is megnyilvánulhat, hogy a félrelépő fél azt érzi, muszáj az önbecsülését újra és újra megerősítenie. Ennek apró jele, ha például randizás közben másokkal szemez, látványosan flörtöl, csakhogy visszaigazolást kapjon arról, vonzó mások számára.

Változatosság igénye

A változatosság igénye abban is megnyilvánulhat, ha valaki az esküvő előtt úgy érzi, lefeküdne valakivel, de úgy, hogy ne derüljön ki. A változatosság a minél több szexuális partnerre is értendő.

Az amerikai felmérés arra mindenképpen rávilágít, hogy a sztereotípiákat kerülni érdemes, ha szóba kerül a megcsalás. Az egész biztos, hogy azok, akik félrelépnek, igyekeznek titokban tartani, mert féltik a meglévő kapcsolatukat, a biztonságot, amiben élhetnek. Hiszen ha nem ezt szeretnék, nem hűtlenkednének, hanem szakítanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik