Élet-Stílus

Nem idegenekkel, barátokkal csaljuk egymást

Számtalan kutatás készült és jelenleg is biztosan zajlik a megcsalásról és a hűtlenségről, azonban a legfontosabb kérdést, hogy tulajdonképpen kivel is csaljuk meg a jelenlegi partnerünket, csak kevés felmérés vizsgálja. Most viszont készült egy, nézzük a részleteket!

Journal of Family Psychology szaklapban egy évvel ezelőtt megjelent kutatás pontosan választ ad a fő kérdésre. A reprezentatív felmérést egy amerikai közvéleménykutató-intézet több mint 13 000 fő részvételével készítette el, több éven keresztül. 2000 és 2016 között minden egyes évben megkérdezték a párokat arról, volt-e külső szexuális kapcsolatuk, és ha igen, kivel. A válaszadási lehetőségek a következők voltak:

  • szoros, személyes barát,
  • szomszéd, jó barát, régi ismerős,
  • alkalmi partner (idegen),
  • olyan személy, akinek fizetett a szexért,
  • egyéb.

A válaszadók 53,5 %-a az első pontot jelölte meg, azaz szoros, személyes barátjával lépett félre. 

A második legnagyobb halmaz szintén az ismerősök köréből került ki, a 16 éven át tartó felmérésben a válaszadók harmada a második választ jelölte meg, azaz szomszédjával, jó baráttal, régi ismerőssel, például iskolatárssal kavarodott össze házasságon kívül. Sokkal kevésbé gyakori válasz az alkalmi partner, azaz a filmekből ismert jelenet, ahogyan a nő odaül egy kocsma bárpultjához, hogy felszedjen valakit aznap estére, kevesekre jellemző (21%).

A legkevesebben a prostituáltak szolgáltatását jelölték meg válaszként, ez a résztvevők 8 százaléka, és még mielőtt bárki nekiállna matekozni, hozzá kell tenni, hogy mivel évente történt a kutatás, minden résztvevő több választ is megadhatott, akár egyszerre is, hiszen sokan nem évente egyszer lépnek félre és nem is minden évben ugyanazzal az egy emberrel.

A hűtlenkedési szokások nemi eloszlása is érdekes eredményt mutat: a férfiak és a nők nem különböznek egymástól abban, hogy a legtöbben szoros barátjukkal lépnek félre. Abban azonban igen, hogy alkalmi partnerrel, azaz idegennel a férfiak nagyobb hányada (negyede) hűtlenkedett, míg a nőknek hetede. A fizetett szex is inkább a férfiakat jellemzi, a megkérdezett nők esetében átlagosan ezerből mindössze 13 vette elő a pénztárcáját a szexuális aktushoz, míg a férfiaknál minden tizennegyedik.

Ezek a számok nagyjából azt mutatják, hogy egyrészt vigyázni kell a közeli jó barátokkal, másrészt pedig rávilágítanak arra is, hogy a férfiak maximum abban mások a nőktől, hogy az alkalmi szexre és a prostituáltak szolgáltatásaira nagyobb hajlandóságot mutatnak. A felmérés egyébként azt a kérdést is felveti, miért azt választjuk a félrelépéshez, akit nagyon jól ismerünk. Valószínűleg mivel többször találkozunk, több lehetőségünk nyílik a megcsalásra, és nagyon esélyes az is, hogy ez a kutatás is azt mutatja, az emberek többsége érzelmekkel áll a megcsaláshoz.

Függetlenül attól, hogy férfiről vagy nőről van szó, a nagy hányad az intimitást és az érzelmeket keresi a külső szexuális kapcsolatokban is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik