Élet-Stílus

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás

Várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben kell majd beadni.

Az Inforádió számolt be róla, hogy jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, amit sokan, teljesen tévesen,  feleslegesnek tartanak.

Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor azt mondta,

nagyon sok tragédiát, és rettenetes lefolyású bárányhimlőt

látott. A védőoltás fontos, az oltottaknak súlyos kórházi kezelést igénylő bárányhimlőjük nem lesz, ha az immunrendszerük nem mondja fel a szolgálatot.

A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező.Az orvosok szerint a védelmet azoknak a gyerekeknek is biztosítani kell, akik életkoruk miatt az állami programban nem kapják meg a védőoltást.

Védőoltást kellene bárányhimlő ellen – felnőtteknek is
A szövődményeket és maradandó károsodásokat lehetne így elkerülni.

Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke szerint az oltás évente 30-40 ezer gyermek megbetegedését akadályozná meg, ami azért fontos, mert egy normális lefolyású bárányhimlő is nagyon legyengíti az ellenálló-képességet, utána

könnyebben és súlyosabban betegszenek meg a gyerekek.

A magyar társadalom átoltottsága egy 2016-os tanulmány szerint 10-15 százalékos, miközben az össztársadalmi védettséghez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint legalább 80 százalékos átoltottság kell. A WHO szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz.

Nem tudni, mikor lesz ingyenes a bárányhimlő elleni védőoltás
A fertőzés 1,5 miliárd forintos kiesést okoz a gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik