Belföld

Nem tudni, mikor lesz ingyenes a bárányhimlő elleni védőoltás

Egy évvel ezelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt az egyik kormányinfón, hogy a kormány nyitott a bárányhimlő elleni védőoltás ingyenessé tételére, tavaly decemberben pedig azt írta a Magyar Nemzet, hogy a Nemzeti immunizációs programban kötelezővé is teszik. Ez azonban a lap pénteki száma szerint egyelőre ígéret marad, ugyanis a még mindig nem sikerült dönteni a bevezetés dátumáról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyelőre mérlegel.

Pedig a bárányhimlő elleni fellépés sürgető lenne, ugyanis évente 1,8 – 1,9 milliárd forintos kiesést okoz a fertőzés a gazdaságnak, az összeg harmadát az egészségügyi ellátás költségei, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma teszi ki. A védőoltás Nemzeti immunizációs programba való beillesztése 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene.

Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél, illetve felnőtt korban és terhes nők esetében életveszélyes is lehet. A vírus leginkább belégzés útján terjed, elég 20-30 percet eltölteni a beteggel egy közös helyiségben. A vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik.

Kiemelt kép: Pixnio

Ajánlott videó

Olvasói sztorik