Élet-Stílus

Nem lesz könnyű a királyi baba első éve

Az angol királyi család tagjainak élete rengeteg mindenben eltér az átlagemberekétől. Még akkor is, ha csak most született az ember. A legfiatalabb trónörökösre, Vilmos és Katalin hétfőn született babájára is sok dolog vár: meg kell ismerkednie a palotával, a protokollal és a dadájával. Sőt, még a keresztnevét is csak a fogadóirodák találgatják egyelőre.

Ahogyan arról már nagyjából a világon mindenki értesült, hétfőn délelőtt megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke. Az újszülött royal babyről hivatalosan egyelőre csak annyit tudni, hogy kisfiú, és hogy nagyjából 3,8 kilós súllyal jött világra. A protokoll alapján először a 92 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt értesítették a baba (aki egyébként a hatodik dédunokája) születéséről, és csak ezután hozták nyilvánosságra a hírt.

Katalin a szülés után pár órával már haza is vihette a kicsit, alig fél napot töltöttek a londoni St. Mary’s kórház szülészeti magánklinikáján. A kórházból kilépve a királyi pár fotósoknak és operatőröknek is megmutatta a királyi család legfiatalabb tagját, akinek a neve még nem ismert.

Egyelőre alig tudunk valamit a babáról, a korábbi leszármazottak születésével összevetve azonban azt meg lehet jósolni, hogy ez elkövetkezendő időszakban mi vár rá.

Fotó: Anwar Hussein / Getty

Már várja a dadája

A királyi családban megszokott, hogy a kisbabáknak saját dadájuk van, Diana hercegnének például két bentlakásos segítője volt Vilmos és Harry születésétől fogva. Katalinék először nem akartak a gyerekek mellé bentlakó dadát fogadni, de György nyolchónapos korában meggondolták magukat, és mégis felvettek egyet. A Maria nevű nő egy neves egyetemen végzett, ahol három évig tanulnak a leendő dajkák és nevelőnők. A dada azóta is velük van, és ha minden igaz, az újszülött születésével sem tervezik bővíteni a személyzetet.

Vilmos és Katalin egyébként ettől függetlenül minden gyermekneveléssel kapcsolatos feladatot magukra vállalnak a pelenkacserétől az altatásig. Vilmos herceg korábban a modern szokást követve kivette az újdonsült apáknak államilag járó kéthetes szabadságot is, amit a brit állampolgárok 2003 óta vehetnek igénybe. Valószínűleg most is otthon lesz a kicsivel az első időszakban.

Hogy hívják?

Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekének neve kapcsán a Kensington-palota eddig csak annyit közölt, hogy majd „megfelelő időben” bejelentik. Ez az utóbbi esetekben a születés után néhány nappal meg is történt, így várhatóan még a héten megtudjuk a trónutódlási sorban ötödik helyen lévő baba keresztneveit,

ugyanis általában négy vagy öt is van nekik.

A baba első keresztnevére természetesen már lehet fogadni a brit fogadóirodáknál. A Ladbrokes országos fogadóhálózat szerint jelenleg az Arthur név vezet, utána pedig a James, az Albert és a Philip a legesélyesebb.

Az újszülött vezetékneve azonban már tudott: bár a királyi család tagjait szinte soha nem szokták a teljes nevükön hívni, a kicsi – Györgyhöz és Saroltához hasonlóan – a Mountbatten-Windsor vezetéknevet kapja majd. Ezt csak II. Erzsébet egyenes ági leszármazottjai használhatják, a szabályt 1960-ban maga a királynő rendelte el.

A harmadszülöttek eddig nem voltak szerencsések

Egy történész a DailyMail-nek szedett össze hét példát a brit királyi családban lévő harmadszülött gyermekekről, akiknek élete finoman szólva sem alakult szerencsésen. A leghíresebb harmadszülött talán Diana, aki bár nem nemesi származású, két trónörökös édesanyja is lett, és 21 évvel ezelőtt egy tragikus autóbalesetben vesztette életétViktória brit királynő harmadszülött lánya, Aliz azért került a felsorolásba, mert lányait meggyilkolták a bolsevikok és különböző kegyetlen módokon vesztette el a szeretteit. Más harmadszülöttek ritka betegségekben szenvedtek, de olyan is volt, aki komoly szexuális botrányba keveredett.

A történész hozzátette: valószínű, hogy a szerencsétlen történelem nem fogja megismételni önmagát, mivel Vilmos és Katalin nagyon elhivatott szülők, akik mindent megtesznek a gyermekeikért.

Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty

Keresztelő

Az újszülött életének következő nagy eseménye a keresztelő lesz. Tradicionálisan a királyi család gyermekeit ekkor láthatták először nyilvánosan, de ezzel a hagyománnyal Vilmos és Katalin már szakított. A keresztelőt a születés után néhány héttel szokás megtartani, de Sarolta például kéthónapos volt, amikor megkeresztelték. A trónörökösöket rendszerint az anglikán egyház legfőbb méltósága kereszteli meg.

A királyi gyermekek öt-hat keresztszülővel is rendelkeznek, az ő kilétüket mindig heteken át találgatja a brit sajtó, sőt: fogadóirodáknál is lehet a személyükre fogadni. Fontos szabály, hogy a brit uralkodó dédunokájának keresztszülei nem lehetnek családtagok.

Hagyomány, hogy a királyi család jeles eseményeire emlékérméket bocsátanak ki. Valószínűleg Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekének tiszteletére is lesz majd ilyen, és esélyes, hogy a keresztelővel egybeesik majd a kibocsátás időpontja.

Protokolltréning babáknak

Az angol királyi család élete rengeteg mindenben eltér az átlagemberekétől. De a hatalom és a rang az ő esetükben nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármit megtehetnek, amit csak szeretnének, sőt, sokkal szigorúbb szabályokat kell betartaniuk, mint nekünk. Amint úgy látják a szülők, hogy megérett rá, protokolltréning vár a hétfőn született kisbabára. Ezt a brit királyi udvar minden tagjának kötelező végigcsinálnia: átlagosan egy-másfél éves koruktól kezdve megtanítják nekik és gyakorolják velük, hogyan illik viselkedni a hivatalos eseményeken, kiemelt programokon, és a fotósok kamerái előtt.

Mások mellett olyan praktikus dolgokat is meg kell tanulniuk, hogy az illem úgy tartja, hogy amikor Erzsébet befejezi az étkezést, mindenki másnak is le kell tennie az evőeszközt. A képzés az elitóvodában és elitiskolában folytatódik, és a tanulás folyamatosan tart, hiszen szabályból van bőven.

A királyi család évszázados története során a kis hercegek és hercegnők a legritkább esetben vegyülnek el az átlagemberekkel, de persze itt is vannak kivételek. Diana egyszer negyed órát sorban állt a fiaival egy áruházban, hogy azok a Mikulás ölébe ülve fotózkodhassanak, egyszer pedig gyorsétteremben és témaparkokban is jártak.

Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty

Tiltott játék és rövidnadrág

Biztosan sokaknak feltűnt már, hogy György herceg mindig mindenhol rövidnadrágban jelenik meg, és így kell majd tennie az öccsének is. Ennek egy nagyon régi hagyomány az oka, ami alapján nyolcéves korukig csak ilyen nadrágba lehet öltöztetni a kisfiúkat. A hosszú nadrág ennyi idős kor alatt ugyanis alacsonyabb rangot engedne feltételezni.

A szabályok nem csak az öltözködésbe, hanem még a játékokba is beleszólnak. Nem pontosan ismert, hogy mivel nem játszhatnak a trónörökösök, de azt lehet tudni, hogy a tiltólista elején ott van a Monopoly. Ennek oka, hogy II. Erzsébet szerint ez a társasjáték konfliktusokat szíthat és kapzsiságra nevelheti a kicsiket.

Több száz ajándék

Még azt sem tudni, hogy hívják, máris biztosan elhalmozzák ajándékokkal Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekét. György herceg például születése után egy év alatt összesen 774 ajándékot kapott, köztük macit, bőr pilótadzsekit és egy lovaspólóütőt is.

A brit udvari protokoll szerint a királyi családnak szánt hivatalos ajándékok nem lehetnek túlságosan értékesek, és nem képezik a családtagok magántulajdonát. Ugyanakkor használhatják őket, és ami ehető, azt elfogyaszthatják. A brit királyi ház tagjainak adott ajándékokról rendszeresen részletes listát adnak ki, kíváncsian várjuk a kicsinek szánt meglepetéseket.

Fotó: Handout / Getty

Karácsonykor jól jár

Arra is van szabály, hogy mikor kapnak karácsonyi ajándékot a gyerekek a királyi családban. Hagyomány, hogy a királynővel kell karácsonyozni a norfolki rezidencián, azonban ezt a napot főleg a templomnak és a királynő éves beszédének szentelik. A kis hercegek és hercegnők pedig egy nappal korábban kapják meg az ajándékokat, mint mások.

Katalin hercegné egyébként már többször megpróbálta megtörni ezt a szokást abban bízva, hogy gyermekei azt is megismerhetik, hogy néz ki a karácsony az ő családja körében, de eddig csak egyszer sikerült neki.

(Kiemelt kép: Chris Jackson / Getty)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik