Élet-Stílus

Ezért kéne a főnökünknek holnap hagynia, hogy egy órát szundítsunk munka közben

Hajnalban egy órával előrébb tekertük az óráinkat (már azokat, amik nem teszik meg ezt maguktól), ami egyrészt jó, mert ezzel már egyre közelebb érezhetjük magunkhoz a tavaszt, másrészt viszont azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet aludhattunk. Ami nem tűnik olyan eget rengetőnek, de tudósok szerint holnap egy órát sziesztázhatnánk cserébe – írta a Mirror.

A Leedsi Egyetem oktatója, Nerina Ramlakhan szerint különösen rosszul jön az egy óra veszteség azoknak, akiknek egyébként is alvási problémáik vannak.

Az őseinkkel ellentétben minket mindig elektromos fény vesz körül, legyen az fénycső, monitor, tévé vagy mobiltelefon. Ez az állandó mesterséges megvilágítás pedig hatással lehet az alvásunk minőségére, gyakran akkor is, mikor azt gondoljuk, hogy egy kiadós alvással kényeztettük magunkat. A valóság ezzel szemben az, hogy az alvásunk minősége gyenge, és fáradtan ébredünk

– nyilatkozta az alváskutató, majd azzal folytatta, hogy a britek negyede nem alszik öt óránál többet éjjelente, ami az óraátállítással már csak négy órát jelent, ez pedig már veszélyesen alacsony mennyiség.

A főnököknek fontolóra kéne venniük, hogy az alkalmazottak vehessenek egy rövid pihenőt az irodában. Hatalmas különbséget jelenthetؘ

– mondta Ramlakhan. Hozzátette a legjobb, ha délután kettő és négy között van ez az energiát adó szundi, de négy órát követően már semmiképpen ne, mert az már hatással van az esti alvásunkra.

A kevés vagy rossz alvásnak számos egészségügyi kockázata van, ezek közé tartozik a cukorbetegség, a depresszió és a szívmegbetegedések is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik