Élet-Stílus

Képtelenségek, amikkel a megfázás ellen harcolunk

Az emberiség kreativitása nem ismer határokat, ha furcsa gyógymódokról van szó.

Gyógytea, aszpirin, antibiotikumok: a legtöbben ezeket a fegyvereket vetik be a nátha ellen. Az emberiség kreativitása azonban nem ismer határokat, így sokan próbáltak már harcba szállni a megfázás ellen egészen bizarr eszközökkel. Ezekből mutatunk néhányat.

Koszos zokni zsírral

Az egyik legfurcsább régi orvosság minden bizonnyal a koszos zoknikhoz köthető. A feladat a következő: kenjük be a torkunkat disznó- vagy csirkezsírral, majd kössünk rá egy zoknit. A különös babona eredetéről annyit tudni, hogy valószínűleg Angliából származik.

A kezelést azért alkalmazták, mert izzadást váltott ki, aminek segítségével megszabadulhattak a baktériumoktól. A koszos zokni pedig arra szolgált, hogy megjelölje a súlyos torokbetegségekkel küzdőket. Amikor még nem voltak erős gyógyszerek és védőoltások, a koszos zoknik figyelmeztették az embereket, hogy tartsák távol magukat beteg társaiktól.

Vizes zokni

Nem az előbbi az egyetlen zoknikhoz kapcsolódó különös orvosság a megfázásra. Ugyan nehéz elképzelni kevésbé vonzó lehetőséget egy beteg ember számára, mint a nedves zokni, mégis sokan hisznek benne. A teendő annyi, hogy nagyjából három percig áztassuk a lábunkat meleg vízben, majd vizezzünk be egy pár pamutzoknit, húzzuk fel a lábunkra, majd erre még jöjjön egy gyapjúzokni, és irány az ágy.

Az ötletgazdák szerint így alvás közben a hideg lábfejben található erek összeszűkülnek, a hasznos anyagok pedig a szervekbe vándorolnak, hogy itt segítsenek a betegségek legyőzésében. Amint a láb kezd felmelegedni, az erek kitágulnak, és segítenek a szervekben található „káros anyagokat” a véráramba juttatni, hogy azok ezután kikerülhessenek a testből.

Gogol Mogol

Az Oroszországból és Ukrajnából származó forró ital tojássárgája és egy teáskanál méz vagy cukor keveréke. Ezt az elegyet egy fél pohár tejbe öntik, majd hozzáadnak egy teáskanál vajat, a felnőttek pedig sokszor rummal vagy konyakkal bolondítják meg a különleges keveréket.

Természetesen semmilyen tudományos értekezés nem szól a Gogol Mogol hatékonyságáról, bár az vitathatatlan, hogy a tojás selymes állaga segít enyhíteni a torokfájást, a meleg tejben található l-triptofán pedig jótékonyan hat az alvásra, ha valamilyen szénhidráttal párosítjuk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik