Élet-Stílus

Tippeljen, melyik országban tiltakoznak az orvosok a fizetéseik emelése ellen!

Petíciót írt alá ötszáz orvos és rezidens, a saját béremelésük ellen. Azt írják, igazságtalannak tartják, hogy míg az ő fizetéseik jócskán növekszenek, addig a nővérek, és a páciensek csak szenvednek az egészségügyi rendszerben – írja a CNBC.

A kanadai Quebec orvosainak a saját szakmai, érdekvédelmi szervezetük harcolt ki a béremelést, a petíció aláró szerint azonban, nagyobb szükség lenne a források egyenlőbb, igazságosabb elosztására.

„Az emelések azért sokkolóak, mert a nővéreink, az adminisztrátoraink, és a más szakmákban dolgozók nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, míg a pácienseink nem kaphatják meg az összes egészségügyi szolgáltatást, amire szükségük lenne, az elmúlt évek drasztikus forráscsökkentései, és az Egészségügyi Minisztérium hatalmának centralizálása miatt.”

Az orvosok azt kérik a kormányzattól, hogy ne emeljék a fizetéseiket, a pénzt inkább osszák el úgy a rendszerben, a többi egészségügyben dolgozó között, illetve fordítsák a betegellátás finanszírozására.

A kanadai egészségügyi rendszer, a magyarhoz hasonlóan univerzális ellátást biztosít az ország összes állampolgárának. A betegek azokat a szolgáltatásokat kapják meg, amikre szükségük van, nem azt, amit ki tudnának fizetni.

Kanadában, a kórházi orvosok átlagosan, bruttó 339 ezer kanadai dollárt (kb. 66 millió forintot) keresnek évente, a háziorvosok átlagbére, évi 275 ezer kanadai dollár (kb. 53 millió forint), míg egy sebész specialistáé, évi 461 ezer dollárt (közel 90 millió forintot), szintén bruttóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik