Élet-Stílus

A megfázás megelőzhető. Mutatjuk, hogyan!

Összeszedtük a legpraktikusabb trükköket.

A hideg időjárási szezon vége felé is sokaknál jelentkezhetnek a jól ismert tünetek: torokfájás, orrdugulás, köhögés, tüsszögés és társaik. Azonban jó, ha tudjuk, némi odafigyeléssel a megfázás megelőzhető. Mutatunk néhány trükköt, hogyan!

Minden kézfogás után kézmosás

És ez csak a kezdet: mossunk kezet annyiszor, amennyiszer csak lehet, mivel a kezünkre engedett víz egyrészt hígítja az ott található baktériumokat, másrészt egyből le is küldi őket a lefolyóba.

Fertőtlenítés

Ha nincs elérhető távolságban víz és szappan, akkor legyen nálunk kézfertőtlenítő, aminek segítségével pillanatok alatt megszabadulhatunk a kórokozóktól.

El a kezekkel

Amikor sok a beteg körülöttünk, magunknak teszünk szívességet azzal, ha nem piszkáljuk az orrunkat és a szemünket, mivel ezeken a helyeken érintkezhetünk legkönnyebben a baktériumokkal.

Nyomás az ágyba

Egész évben fontos, hogy eleget aludjunk, azonban a megfázással szembeni védekezésben is jelentős szerepe van annak, hogy szervezetünk elegendő pihenéshez jusson. A magyarázat egyszerű: amikor fáradtak vagyunk, a testünk nem harcol olyan keményen a különböző vírusokkal és baktériumokkal szemben, ezért érdemes naponta legalább 8 órát alvásra szánni.

Itt az ideje egészségesen táplálkozni

Természetesen az év 365 napján fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, azonban az immunrendszer számára elengedhetetlen, hogy még inkább támogassuk működését olyan időszakokban, amikor nagy erőkkel támadnak a náthavírusok. Sokkal egyszerűbb odafigyelni a helyes táplálkozásra, mint legyőzni a különböző betegségeket.

Távolságtartás

Fontos, hogy tartsuk távol magunkat azoktól, akik tüsszögnek vagy köhögnek körülöttünk. Ugyan ez egyértelműnek tűnhet, de nem csak az ismeretlenekre és kollégákra vonatkozik a szabály: a megbetegedett barátoktól és családtagoktól is érdemes távol maradni.

Új hely a fogkefének

Ha valaki már köhögni és tüsszögni kezdett a lakásban, a legtöbben biztosra vesszük, hogy mi is hamarosan megfertőződünk majd. Pedig apró praktikákkal ennek a valószínűsége is radikálisan csökkenthető, például azzal, hogy külön helyen tároljuk a fogkefénket a betegekétől. Ezen kívül hasznos lehet, ha használat után alaposan megrázzuk a fogkefét, így egyrészt gyorsabban megszárad, másrészt kevésbé telepszenek meg rajta a baktériumok.

Egy kis konyhai etikett

A megfázásos időszakban tanácsos minden egyes nap cserélni a konyharuhát, illetve nem ugyanazt a rongyot használni az edények törléséhez, mint amivel a kezünket töröljük meg. Hasonlóan érdemes figyelni a mosogatószivacsra is, ezeket is tartsuk minél tisztábban, illetve cseréljük őket amilyen gyakran csak lehet.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik