Élet-Stílus

„Azon ne bukjon már kapcsolat, hogy nagyok a fülei”

Az elvárások bennük vannak, igyekszünk kivetíteni másokra mindazt, amit elképzelünk, de van, hogy nagyot csalódunk. A szerelem megkönnyíti a párválasztást, de amíg az érzés nem jön, célszerű minél több tapasztalatot szerezni, ez is segít az elvárásainkból lejjebb adni. Ha a netes társkeresésben van tapasztalatod és szívesen megosztanád, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Én is társkeresőn ismerkedtem, főleg azért, mert nem jártam el bulizni, és anno az iskolában sem szerettem ismerkedni. A tapasztalatom szerint az elején el kell dönteni, mire vágyik az ember. Volt, hogy csak szexet akartam, nyilván ilyenkor több jelentkezőt kaptam. Ha lefeküdtem velük, kurva voltam, mert nem akartam többet, csak kalandot. Ha a személyes találkozásokon nemet mondtam, mert nem volt vonzalom, vagy mégsem olyan volt, mint a képeken, akkor is lekurváztak.

Az olvasói levelet Rékától kaptuk, akinek természetesen nem ez a neve, de az ő névtelenségét is megőrizzük. A netes társkeresés témájában válaszolt egy korábbi olvasói levélre, ami inkább a csalódásról és a hiábavaló keresgélésről szól.

„Mintha a társkeresőkön összegyűjtötték volna az összes bolondot”
Olvasónk találkozott olyan pasi típussal is a randikon, aki nem talál bankautomatát a közelben, és nem lehet az étteremben kártyával fizetni.

„Voltak egyéjszakás kalandjaim, szexkapcsolat, barátság extrákkal és a vőlegényem is az online társkeresésből lett. Sok a bolond férfi, ez tény, de akadnak normálisak, csak lehet, hogy nem szőke a haja, nem 180 cm magas. Csak mert a fülei nagyobbak, mint amire vágyunk, még nem kell mindenkit elutasítani. Az én álmaim pasija fekete, tüsi hajú, zöld szemű, 185 cm magas férfi volt. Most egy lenyírt hajú, számomra tökéletes férfivel vagyok, aki nemcsak az álmomban van, hanem az ágyamban is. Kompromisszumot kell kötni az elvárásokkal. Nekem ez vált be.

Szerintem ha valakivel online elkezd beszélgetni az ember, és szimpatikus, akkor gyorsan találkozni kell, nem szabad húzni az időt. Természetes, hogy az ember mellélőhet. Nálunk a vőlegényemmel 5 és fél év után derült ki, hogy nem illünk egymáshoz, sok időbe telt, mire ezt mind a ketten elfogadtuk, és nem a megszokás uralta a kapcsolatot. Továbbléptem, voltak elveim nekem is, például, hogy nálam fiatalabbal nem kezdek. Elsőre elutasítottam őt, csak mert nem idősebb, sőt, két és fél évvel fiatalabb nálam. Boldoggá tesz, és én is őt. Közösen tervezzük a jövőnket, az eddigi párkapcsolataimban a saját jövőmet terveztem a másik mellett, aki ugyanúgy külön tervezte.”

Az elvárásokon túl kell lépni

A szakemberek és a kutatások szerint mindenkinek van esete, ami a szüleinktől eredeztethető: általában a pasik olyan partnert választanak hosszú távú, intim párkapcsolatban, akinek a szeme színe azonos az édesanyáéval. A nőknél pedig az apa testképével fedezhető fel hasonlóság: akinek magas, vékony termetű a papája, nagy valószínűséggel hasonló testarányokkal rendelkező férfit talál vonzónak. Hogy végül a külsőségek mellett a belső tulajdonságok mennyire teszik lehetővé a minőségi párkapcsolatot, csak és kizárólag az egyéneken és az ő egyediségükön, személyiségükön múlik. És persze a párkapcsolati érettségen is sok múlik.

A sikeres társkeresés egyik legfontosabb tényezője, hogy az addigi párkapcsolatok buktatóit érdemes számszerűen végigkérdezni magunktól.

  • Hol hibáztunk?
  • Van-e egyezés a volt kapcsolatok közt a saját viselkedésünkben?
  • Milyen társat szeretnénk? Olyasvalakit, akiben megvan minden hasonlóság, vagy olyasvalakit, aki kiegészíti a személyiségünket?

A párválasztás mechanizmusa egyáltalán nem olyan bonyolult, mint hinnénk. Akivel minél több fontos kérdésben értünk egyet, annál nagyobb az egymás iránti vonzalom. Az alapvető attitűdjeink azok, amik eldöntik, összepasszolunk-e vagy sem. Csak az a kapcsolat lehet tartós, amiben mindkét fél megtalálja a számításait. Ez is azt mutatja, hogy a külső megjelenés csak egy dolog, minden más jóval többet nyom a latba. Ha az elvárások túl illuzórikusak, akkor a partnerek csalódást érezhetnek, és emiatt csökkenhet az egymás iránt érzett vonzalom is. Ezért is lehet az, hogy valaki a cseten még szimpatikus, de a randin tíz perc alatt eltűnik a vonzalom.

A szerelem megkönnyíti a párválasztást, olyan motivációt ad, ami elősegíti a személyiségfejlődést, aminek köszönhetően az összehangolódás könnyű a két ember közt.

A pszichológiai értelemben vett felnőtté válást is segíti, ez az, ami szükséges ahhoz, hogy mentálisan éretté váljunk egy tartós, intim, hosszú távú kapcsolatra. Ez nem jön csak úgy, a halál és a születés mellett az a harmadik dolog az ember életében, amit nem tudunk befolyásolni. De addig is, amíg várunk a szerelemre, érdemes minél több tapasztalatot szerezni, azokon keresztül is jobban megismerjük magunkat és a saját elvárásainkból is kicsit lejjebb adhatunk a rossz tapasztalatoknak hála.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik