Élet-Stílus

Vörösbort igyunk az egészséges fogakért és a jó leheletért!

A vörösborfogyasztás megvédheti a fogakat a lyukak és az ínybetegségek kialakulásától, állítja egy friss tanulmány. Noha a fogorvosok általában az alkohol kerülését javasolják, a kutatás szerint a vörösborban megtalálható antioxidánsok jelentős mértékben megakadályozzák azoknak a baktériumoknak a terjedését, amelyek a plakkok, lyukak és fogágybetegségek kialakuláshoz vezetnek.

Ezeknek a baktériumok ráadásul bekerülhetnek a véráramlatba is, és ott olyan láncreakciókat indíthatnak el, amik szívelégtelenséghez és rákos megbetegedésekhez köthetőek.

A tanulmányt elkészítő spanyol kutatók szerint ezek után létrejöhetnek olyan „bor inspirált” fogkrémek, rágógumik és szájvizek, melyeknek az összetevői között szerepelnek ezek az antioxidánsok.

A spanyolok kipróbálták a kereskedelmi forgalmazásban kapható szőlőmag- és vörösborkivonatokat is, de azoknál nem találták úgy, hogy azok is működnének.

Mindezt egyébként nem sokkal azután, hogy egy másik tanulmány arra jutott, hogy két és fél pohár bor kitisztítja az agyból az olyan anyagokat, amiket a demenciához kötnek – emlékeztetett a Daily Mail.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik