Élet-Stílus

Felgyújtott egy lakást, és megölt három kisgyereket és anyjukat, mert hőssé akart válni

A kínai dadus úgy tervezte, majd eloltja a lángokat, és emiatt hősként fogja imádni az édesanyja. És hálából csomó pénzt ad neki, és kifizetheti adósságait.

Egy kínai bíróság halálra ítélt pénteken egy dadust, aki szándékosan felgyújtotta munkaadója luxuslakását, megölve ezzel három kisgyereket és édesanyjukat – jelentette a helyi sajtó. A 35 éves nő eredetileg azt tervezte, hogy el fogja oltani a lángokat, hogy az anyuka hősként tisztelje, és szívesen adjon neki kölcsönbe pénzt. A lángokat azonban túl gyorsan terjedtek, és végül az egész lakás kiégett.

Mo Huanjing tavaly június 22-én, kora hajnalban gyújtotta fel a Hangzhoou városában található, 18. emeleti luxuslakást, egy nappal azután, hogy 60 ezer jüant (2,4 millió forint) vesztett egy netes szerencsejátékon. A nő előtte a mobilján keresett rá arra, hogyan kell felgyújtani egy lakást, valamint arra, milyen jogi következményei lehetnek a gyújtogatásnak.

Ezután nagyjából hajnali öt órakor könyveket gyújtott meg, de a lángok gyorsan átterjedtek a nappali függönyeire és bútoraira, és már nem tudta eloltani a tüzet. A nő elmenekült a lakásból, magára hagyva az alvó Zhu Xiaozhent, valamint három gyerekét: egy hétéves kislányt, valamint egy 4 és egy 10 éves fiút. Mindhárman a lángoló lakásban haltak meg, füstmérgezésben.

Mo Huanjing az ellene hozott halálos ítéletet kimondásakor, a bíróságon. Fotó: AFP PHOTO / Hangzhou Intermediate People’s Court

A dadust a család egy évvel a tűzeset előtt alkalmazta, egy ügynökségen keresztül. A Guangdongból származó nő azért keresett munkát a városban, mert szülőföldjén már nagy adósságokat halmozott fel szerencsejáték-függősége miatt.

Huanjing azonban továbbra is játszott, és adósságba került. 2017 márciusa és a gyújtogatás között több mint 180 ezer jüan (7,2 millió forint) értékben lopott el ékszereket a családtól, amiket zálogházakban tett pénzzé. Emellett azzal a hazugsággal, hogy házat akar venni, 114 ezer jüan (4,6 millió forint) kölcsönt is kapott az édesanyától. Remélte, ha a nő életmentő hősként tekint rá, akkor újabb összeget kaphat tőle.

Az eset nagy vihart kavart Kínában, egyebek mellett azért is, mert rávilágított a modern kínai épületek tűzbiztonsági problémáira. A kiégett lakás a beszámolók szerint az egyik legdrágább volt a nagyvárosban. A nagyjából húszmillió jüant (800 millió forint) érő lakásnak otthont adó épületben azonban nem volt megfelelő víznyomás a tűzoltócsapokban, és a tűzoltóknak sem hagytak előtte felvonulási területet, ahonnan kívülről is elérhették volna a 18. emeleti lakást.

Emiatt a kiérkező tűzoltók a riasztás után csak két órával tudtak bejutni a lakásban, hogy kimentsék az anyát és gyerekeiket. És akkor már késő volt. Az tűzeset után az életben marad férj, Lin Shengbin – aki a tűzeset idején munka miatt nem volt otthon – kampányba kezdett a tűzvédelmi előírások szigorításáért.

Kiemelt fénykép: A kiégett luxuslakás a kínai Hangzhou városában, 2017 június 22-én. Fotó: AFP / Shan he / Imaginechina

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik