Élet-Stílus

Az emberi agy képtelen felfogni ezt az optikai illúziót

Hiába tudja az ember, hogy a két kép pixelről pixelre teljesen ugyanaz, az agy különbözőnek látja.

Milliók ámulnak egy csodás optikai csalódáson, amit két napja tettek közzé a Redditen. A közösségi oldalra feltöltött fényképen egy mexikói utcáról készült fényképet lehet látni, két példányban. A két kép első ránézésre nem tűnik azonosnak, hiszen a jobboldali képen mintha egy kicsit minden „jobbra dőlne”. Egészen olyan, mint más szögből készült volna.

This is the same photo, side by side. They are not taken at different angles. Both sides are the same, pixel for pixel.

Ez azonban tévedés, az agy furcsa játéka. A két kép ugyanis teljesen ugyanaz.

Ez az illúzió egy variáció a „pisai ferdébb torony” nevén ismertté vált illúzióra, amit  2007-ben készítettek a kanadai McGill egyetem munkatársai az „Év Illúziója Versenyre”, amit meg is nyertek vele.  Azon a pisai ferde toronyról készült felvételeket raktak egymás mellé, és a fényképen úgy tűnik, mintha a jobboldali jobban meg lenne dőlve.

Pisai ferdébb torony

Az illúzió azért működik, mert agyunk a két fotót egy fényképnek érzékeli, és mivel tudja, hogy két párhuzamosan álló toronynak a látszólag közelítenie kellene egymáshoz, kijavítja érzékelésünket.

Ugyanezen elv alapján működik az utcás verziója is ennek a perspektíván alapuló illúziónak. Az agy úgy érzékeli, mintha kettő, egymás mellett található utca lenne a képen, és „becsapja” a látásunkat.

A legszebb az egészben, hogy nem tehetünk ellene semmit. Hiába tudjuk, hogy a két kép azonos, képtelenek vagyunk annak látni.

(Kiemelt fotó:Imgur)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik