Élet-Stílus

A szabadságot választotta: bölénycsordához csatlakozott egy háztáji tehén Lengyelországban

Elszökött otthonról, és az egész telet az erdőben töltötte a bölények társaságában.

Lengyelország leghíresebb tehenévé vált egy háztáji szarvasmarha, miután elszökött otthonról, és becsatlakozott egy bölénycsordához. A tehenet először novemberben vette észre egy madarász a Białowieża-erdőben. Adam Zbyryt a helyi sajtónak elmondta: először azt hitte, a világosbarna színű „bölény” egy mutációnak köszönheti színét, és csak akkor tudatosult benne, hogy egy szarvasmarhát lát, amikor távcsövével jobban megnézte.

A fiatal, limousin fajtájú tehénről akkor még azt gondolták, amit beáll a tél, az állat vissza fog költözni otthonába. Azonban ez nem így lett. A héten újra sikerült lencsevégre kapni a szarvasmarhát, aki még mindig a bölénycsordánál élvezi a szabadságot, és látszólag teljesen egészséges.

Vad bölénycsordához csatlakozott egy háztáji tehén Lengyelországban. Fotó: TVN24/Rafal Kowalczyk

Rafal Kowalczyk biológus a TVN24 lengyel televíziónak elmondta: még soha életében nem látott olyat, hogy egy háztáji tehén bölénycsordához csatlakozott volna. Szerinte azért is lehet közöttük, mert télen megvédhették az Białowieża-erdőben portyázó farkasoktól.

A biológus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tehén veszélyt jelenthet a bölényekre, egészen pontosan a nem is olyan rég még a kihalástól fenyegetett európai bölény populáció génállományára. Ha ugyanis párosodik egy bölénnyel, a nagyjából 600 példányból álló populációt hibridek lephetik el. Az ellés azonban a tehénre is veszélyt jelentene, mert a bölények jóval nagyobbak, és meg van rá az esély, hogy a szarvasmarha elpusztulna a szüléskor.

Ez azonban valószínűleg nem fog megtörténni. A szarvasmarhát ugyanis tavasszal valószínűleg be fogják fogni.

(Kiemelt fotó:TVN24/Rafal Kowalczyk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik