Élet-Stílus

Idén húszéves a sorozat, amiben nők először beszéltek nyíltan a szexről

1998 sok szempontból izgalmas volt. Ennek az évnek köszönhetjük Britney Spearst, az Apple visszatérését, illetve az első olyan sorozatot, amiben a nők igazán nyíltan beszéltek a szexről. A legdurvább az egészben pedig az, hogy mindez már húsz éve volt, ami azt jelenti, hogy hamarosan a diplomájukat is átvehetik azok, akik akkor születtek, amikor az alábbi, popkulturális szempontból fontos dolgok.

Olyan, mára már gyakorlatilag klasszikusokká vált filmeket mutattak be ebben az évben, mint a Ryan közlegény megmentése, a Godzilla, az Armageddon és a Deep Impact, az Amerikai história X, a Félelem és reszketés Las Vegasban, na meg a Ravasz az agy és két füstölgő puskacső.

De tévézés szempontjából sem volt unalmas 1998. Az HBO ebben az évben vágott bele a Szex és New Yorkba, ami bár sorozatként sikeres volt, filmként végül csúnyán megbukott, és még a főszereplők is összevesztek miatta. És ugyancsak ebben az évben kezdték el a végtelen szenvedésről szóló tinisorozatot, a Dawson és a haverokat is, illetve a Bűbájos boszorkákat és a Will & Grace-t, amit tavaly újra felélesztettek.

Fotó: Getty Images

1998-ban a People magazin szerint Harrison Ford volt a legszexibb férfi, aki akkoriban még csak 55 éves volt.

Fotó: Getty Images/Sunset Boulevard/Corbis

Húsz évvel ezelőtt magasan Brandy és Monica duettje, a The boy is mine volt a legsikeresebb és leghallgatottabb sláger az egész világon.

1998-ban Brandy és Monica voltak a kor Beyoncéi, pedig utóbbi is pont ebben az évben lett ismert, igaz, még a Destiny’s Child egyik tagjaként. Első albumuk és első videoklipjük is ekkor jelent meg.

Beyoncé 1998-ban 17 éves volt.

Az év egyik legnagyobb visszatérője Cheren kívül Madonna volt, aki kiadta Ray of light című albumát.

A régi énekesnők mellett azonban feltűnt egy új is, egy szőke kis tinilány, Britney Spears.

1998-ban a Spice Girls-rajongók legnagyobb tragédiája is megtörtént – Geri Halliwell kilépett az együttesből, hogy egy viszonylag felesleges szólókarrierbe kezdjen.
1998 legnagyobb botránya egyértelműen a Monica Lewinsky-ügy volt. Az egykori amerikai elnök, Bill Clinton és a fehér házi gyakornok 1995 és 1997 között folytatott viszonyt egymással, amit Clinton a botrány kirobbanása után még hevesen tagadott.

Húsz évvel ezelőtt alapították meg a Google-t, amit naponta szinte többször használunk, mint vécépapírt, és belegondolni is fájdalmas, hogy hogyan kerestek rá az emberek bármilyen információra azelőtt. 1998-ban kezdte el nagy visszatérését az Apple, amikor piacra dobták a színes iMac-et. Mekkora technológiai katarzis lehetett akkoriban egy iMacen rákeresni a Google-ban a legfrissebb hírekre Bill Clinton szexbotrányának ügyében.

De nem csak külföldön, itthon is történt pár izgalmas dolog húsz évvel ezelőtt.

Például elindult két kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub, utóbbin pedig a mai napig tartó, leghosszabb magyar tévésorozat, a Barátok közt.

1998-ben lett sikeres Geszti Péter Jazz+Az nevű formációja.

És ekkor ismerhette meg az ország a Fekete vonat tagjaként L.L. Juniort, Mohamed Fatimát illetve Beatet, vagyis Fehér Tibort.

Öregek vagyunk :(

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik