Élet-Stílus

Autókat felismerő lámpaoszlopokkal spórolnak az áramszámlán a norvégok

A fények az érkező autók előtt erősödnek fel, mögöttük pedig újra elhalványulnak. Mekkora ötlet!

A megújuló energiaforrások, illetve a környezetbarát megoldások területén élen járó skandináv államokban hétről hétre újabb szuper dolgok válnak valósággá – nemrégiben épp a norvégok gondoltak egy merészet:

mi lenne, ha olyan lámpaoszlopokat helyeznének a közelben elhaladó 155-ös út mellé, melyek automatikusan érzékelik az úton közlekedőket, így érkezésükkor erősebb fényt szórhatnának az útra?

A faék egyszerűségűnek hangzó ötletet néhány napja már az ország több pontján, így az ötezer fős dél-norvégiai kisváros, Hole (ami angolul véletlenül épp lyukat jelent) mellett vezető 155-ös számú főút egy kilenc kilométeres szakaszán tesztelik.

A szintén norvég Comlight által szállított megoldás kiépítésének áráról nem állnak rendelkezésre információk, az azonban biztos, hogy a húsz százalékos fényerőváltozással ez a rövid útdarab heti 2100 kilowattórányi áramot (ez tíz plazmatévé egész éves fogyasztásának felel meg) spórol meg.

A jelen esetben négy és fél év alatt teljesen megtérülő befeketetés a következő hónapokban jó eséllyel az északi ország számos pontján, vagy akár más európai országokban is felbukkanhat majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik