Élet-Stílus

Végre egy sport, ami egyensúlyt hoz az életünkbe

Tőzsér Edina már több mint 7 éve foglalkozik gerinc- és astanga vinyásza jóga oktatásával, de számára ez nem csak egy mozgásforma, vagy munka, hanem életmód. A jóga megtanít egy egészen más szemmel nézni a világot, és egy kis pihenőt találni a hétköznapokban, ami a legszkeptikusabbaknak is jól jön a stresszhelyzetekben. Beszélgettünk meditációról, a feszültség levezetéséről, és arról, hogy segít a jóga megtalálni az egyensúlyt.

Mikor kezdtél el jógázni?

Nagyon régen érdekelt, de 18 évesen az első jógaórám nem tetszett, évekig nem mentem vissza, mert pont egy olyan órára estem be, ami túl csendes, meditálós volt, nekem akkor még soknak tűnt. Ez egyébként a mai napig igaz a kezdő gyakorlók egy részére, nem mindenki vágyik arra, hogy elkezdjen meditálni, és megtalálja a belső csendet, hanem csak mozogni akar, vagy éppen szeretné megszüntetni a hátfájását. Pont ezért jó, hogy vannak alkalmazott jógairányzatok – ilyen például a gerincjóga, ami az ülő életmód negatív hatásait kezeli hatékonyan -, és persze vannak haladóbb órák fizikai és meditatív értelemben is.

Akkor a meditációs órákra azok járnak, akik már régebb óta jógáznak?

Ez inkább emberfüggő. Van, aki évek óta jógázik, és az az elsődleges célja, hogy a kézenállását tökéletesítse, vagy hogy minél erősebb, hajlékonyabb legyen. És akad olyan kezdő gyakorló is, akit az ászanáknál jobban érdekel az elcsendesedés.

Külön lehet választani a jógában a meditációt és az erősítő gyakorlatokat?

El lehet választani. Valaki nem akarja keverni a kettőt, mások pedig lejönnek hozzánk, és ha nem is feltétlenül érdekli őket a meditációs rész, azért később rájönnek, hogy van ebben valami jó.

A kezdő órákon nálunk például nincs is meditáció, vezetett relaxációval zárul az óra, ami tulajdonképpen a meditáció előszobája. A relaxáció egy gondolatoktól mentes állapot, amikor nem rögzíted a figyelmedet, és nem is csapong az elme, hanem a kettő között megpihensz. A relaxációt, a teljes ellazulást fekve végezzük, meditálni pedig általában ülésben szoktunk, bár erről is van az emberek fejében egy tévképzet. Sokan pontosan emiatt ódzkodnak a jógától,

de a meditáció lehet mozgó is, erre tökéletes az astanga gyakorlás, vagy egy dinamikusabb flow, amikor a mozdulatlanság magában a mozgásban van benne.

A légzés mindennek az alapja?

Nagyon fontos a helyes légzés, a légzésfigyelés egy jó koncentrációs feladat is, a legtöbb ember ugyanis nincs kapcsolatban a légzésével.

A post shared by Edina Tozser (@edina_yoga) on May 3, 2017 at 9:24pm PDT


A légzőgyakorlatokat a hétköznapokban is tudjuk hasznosítani?

Abszolút. Ha a mindennapokban adott egy stresszhelyzet – ilyenkor alapvetően felgyorsul a légzés, kialakul egy felszínes levegővétel -, és elkezdesz dolgozni a légzéseden, elkezded lassítani, akkor meg tudod nyugtatni a tested és az idegrendszered. Ez gyakorlás kérdése, nem biztos, hogy elsőre sikerül. Pont ez a jóga lényege, hogy nem csak a matracon, hanem a hétköznapokban is működik.

A jóga az, ami téged igazán kikapcsol?

A jógát én egy életmódnak tekintem, mozgásnak is szuper, de ha rendszeresen csinálod, egy kicsit mindenképp átalakul az életed.

Gyakran találkozol szkeptikusokkal, akik tartanak a jógától, és nem gondolják igazi sportnak?

Ahogy már említettem, sokakat a meditációs rész riaszt el, azt kapcsolják a jógához, hogy félhomályban, füstölővel, bő nadrágban nagyon lassan áramlunk. A mai napig egy csomóan így gondolják, viszont aki lejön a terembe, az már valamennyire érdeklődik, nyitott.

Otthon is szoktál jógázni?

Igen, ha rendszeresen gyakorolsz, a mindennapjaid részévé válik. Nem kell feltétlenül másfél órát jógázni, de egyszerűen egy idő után érzed, hogy így teljes a napod. Akár lehet szó 20 percről, reggel néha az is elég, ha átmozgatod a tested, este pedig légzőgyakorlatokat szerencsés végezni, ami oldja a feszültséget. Illetve vannak kifejezetten stresszoldó gyakorlatotok.

A nagy kérdés viszont, hogy lehet-e fogyni a jógától.

Hát, az egészen biztos, hogy a rendszeres gyakorlás változásokat fog elindítani a testben, magával hoz egy nagyfokú tudatosságot. Idővel elkezdesz olyanokra is figyelni, hogy mikor mit eszel.

A jóga egyensúlyba hozza az életed.

Neked volt a jóga előtt olyan időszakod, amikor egyáltalán nem figyeltél oda az étkezésedre?

Nem, én már tizenévesen is éreztem, hogy nem akarok húst enni, pár éve pedig vegán vagyok, de az igaz, hogy tudatosabb lettem. Persze nem kell vegetáriánusnak lenned a jógához, inkább az a lényeg, hogy megérzed, mire van szüksége a testednek.

Mit csinálsz, ha nem jógázol, mivel töltöd szabadidőd?

Utazni szeretek, és olvasni, illetve szívesen próbálkozom a konyhában különféle vegán finomságok elkészítésével.

A post shared by Edina Tozser (@edina_yoga) on May 27, 2017 at 3:19am PDT

Én úgy képzelem, hogy az egész napod meditatív és nyugodt.

Azért ez nem teljesen igaz, én is a 21. században élek, engem is érnek stresszhelyzetek. A jóga viszont nagy segítség a stresszel való megbirkózásban, így megtanultam hatékonyabban kezelni a nehezebb helyzeteket.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik