Élet-Stílus

Az egymillió dolláros kérdés, hogy mitől szeressük meg az aktív mozgást

Máramarosi Gergely egy véletlennek köszönhetően szeretett bele a fitnesz szakmába. Kezdetben szakácsnak készült, de mégsem volt kedve a krumplipucoláshoz, így egy hirtelen ötlettől vezérelve edző lett belőle, és ez volt élete legjobb döntése, most három helyen is oktat. Edzőként sok olyan hasznos tanácsot tudott velünk megosztani, amivel közelebb kerülhetünk a sportokhoz, és amivel sikerül beépítenünk a mindennapjainkba a mozgást úgy, hogy ne éljünk meg mindent percet tragédiának.

Hány órát tartasz egy héten?

25-26 csoportos órát, és mondjuk naponta 4-5 személyi edzést.

Ennyi sport mellett számodra mi jelenti a kikapcsolódást, le kell vezetni az órákat?

Abszolút le kell vezetni, én jógázom, mondjuk most már jógát is oktatok, abban kapcsolódok ki, vagy a kutyákkal.

Milyen típusú órákat tartasz?

Alakformáló, abból is a funkcionális aerobik részt. Funkcionális vonalon pedig mindent: CrossFit, TRX, Kettlebell.

Sok olyan embert ismerek, aki a termektől idegenkedik, és egyszerűen az edzős közegben nem találja a helyét, őket hogy lehet motiválni, hogy lazításnak fogják fel az edzést?

Első körben találni kell egy olyan helyet, ami neked is tetszik, ahol te is jól érzed magad, illetve meg kell találni azt az óratípust, adott esetben azt a gépparkot, azt az edzőt, aki neked is szimpatikus, és szívesen jársz le. Bármi lehet motiváció, mondjuk nők esetében akár az, hogy elmész egy férfi edzőhöz, aki jól néz ki, vagy fordítva, vagy egy jó szauna, vagy a plusz törülköző, ilyen apróságokkal meg lehet fogni az embert.

Utána az edzőn múlik, hogy mennyire tudja kiragadni az embert a hétköznapokból, és mennyire tudja beragadni őket arra az egy órára, amikor tényleg csak a sportra koncentrálnak, és mindent más elengednek. Ez a jógánál például sokkal erősebb folyamat.

Ha már jóga, akkor milyen különbséget látsz a vendégek arcán egy kemény aerobik és egy jóga után?

Hadd mondjak el egy történetet, amiből szerintem kiderül a válasz. Szerda esténként, hétkor már régóta alakformáló kondim volt, ami egy nagyon intenzív és erős óra, csak az igazi hardcore arcok jártak be, és lecseréltük jógára – egy fitneszesebb vonalra. Volt, aki úgy jött be cipőben, felöltözve, már rakta volna a step padot, amikor szóltam, hogy „nem-nem, nem az lesz”, és mondta a lány, hogy pedig neki ma nagyon rossz napja volt, semmi nem jött össze, de kértem, hogy maradjon bent, majd meglátja, milyen jó lesz, maximum kimegy. Megcsinálta, az elején egy kicsit puffogott, de a végén úgy jött ki, hogy

“Köszi, pont erre volt szükségem.”

Helyrerakta a napját.

A post shared by Geri Máramarosi (@gerifitness) on Jun 6, 2017 at 11:57pm PDT


Sokan látják a kötelező rossznak a fitneszt?

Szerintem akik csoportos órára járnak – és nem csak hozzám, hanem bárkihez –, kikapcsolódni mennek le egy fitneszterembe edzeni. Akik komolyabb célokat tűznek ki, azok fordulnak személyi edzőhöz, ott viszont sikerorientált, hogy ezt hogy éli meg az ember: fontos, hogy mennyire látványos adott esetben egy fogyás vagy alakformálás.

Hogy tudod motiválni a vendégeket, hogy átlendüljenek a holtponton?

Mindenkinél más, emberfüggő, fiúknál, lányoknál, idősebbeknél, fiatalabbaknál mind különbözik, és az is számít, hogy a hétköznapokban ki mivel foglalkozik, milyen a családi háttér. Ez a kapcsolat szépen lassan alakul ki, a személyi edző olyan, mint egy jó fodrász, aki kicsit pszichológus is.

Akkor nem csak kiadod a feladatokat, hanem a vendégek lelkére is beszélsz?

Azért van egy határozottabb program nyilván, de ezeken alakítani kell. Lehet, hogy én úgy megyek be hétfőn, hogy xy ezt meg azt fogja csinálni, de ha adott esetben aznap a vendég nagyon rossz passzban van – rosszul aludt, túl sokat aludt, dugó volt, stresszes -, akkor már alakítani kell a dolgokon. Ilyenekben teljes empátiát élveznek a vendégeim, amiben szigorú vagyok az a késés, vagy ha valaki el sem jön, és nem is szól.

Nálad ezzel lehet kihúzni a gyufát és nem azzal, ha valaki ellóg egy kört.

De azt kell mondjam, hogy végig csinálják, mert egy személyi edzésnél azért az embernek van egy konkrét célja: le akarok fogyni tíz kilót, vékonyabbnak akarok tűnni, bele akarok férni a ruhámba vagy esküvő lesz, és ezért megcsinálják.

A post shared by Geri Máramarosi (@gerifitness) on Oct 15, 2017 at 9:47pm PDT

Neked jelent bármilyen lemondást a munkád?

Nem, abszolút hedonista vagyok, amit szeretnék, megcsinálok. Az edzősködés csak úgy működik, ha ez egy szerelem, de persze van, hogy elfáradok. Nagyon sokszor érezni a BKV-n az embereken, hogy mindenkinek rossz napja van, és akkor neked is az lesz. Ezen át kell lendülni.

Na, ezt hogy kell?

Én elvonulok magamba, igyekszem egy fél órára kikapcsolni. A telefonom állandóan ne zavarj-üzemmódban van (nem csöng ki a hívás – a szerk.), csak azzal beszélek, akivel akarok. Egy fél éve biztos így van a telefonom, de lehet, hogy egy éve is. Ez egy tudatos elhatározás volt, most már annyira nem számít, hogy mikor van dél, mikor van ebédidő, vagy este. Főleg nálam, hazaérek este tízkor, reggel hatkor kelek, és nem akartam, hogy ez idő alatt csörögjön.

Ezen kívül teszel valamit a fáradtság, mindennapi stressz ellen?

Meditálok. De változó, hogy mihez van kedvem, előfordul, hogy csak annyi kell, hogy nem kocsival megyek, hanem hazasétálok. Friss levegőn vagy, senki nem szól hozzád, nem bömböl a zene, tök jó.

Sportolsz valamit az óráidon kívül?

Eljárok úszni és futni, az Ironmanre (megszakítás nélküli triatlon: 3,86 kilométer úszás, 180,25 km biciklizés, és egy maraton, azaz 42,195 kilométernyi futás – a szerk.) készülök. Volt egy fogadalmam, hogy 30 éves korom előtt megcsinálom, erre van még másfél évem, szóval úgy döntöttem, hogy neki kell állni. Ráadásul víziszonyom van, úszni nem szeretek, de elmentem edzőhöz, és elkezdtünk rajta dolgozni.

A futás nagyon jó, futok, amennyit csak bírok, ha nem egy gépen kell, a monotonitást nem bírom. Biciklin meg nem ültem vagy 15 éve, de rajta vagyok, ez egy fogadalom. Jövő tavasszal a felet megcsinálom, és abból majd le tudom szűrni, hogy mikorra lesz meg az Ironman.

Az a jó, ha az embernek kiürül a feje sportolás közben?

Ki kéne ürüljön, ha bemész egy jó órára, egy jó edzőhöz, akkor ő ki tud kapcsolni, hogy ez az aha-élményed legyen meg, hogy jó volt a csapat, jó volt a zene, jó volt a mozgás.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik