Élet-Stílus

Ahogy a szervezetünknek szüksége van tápanyagra, a lelkünknek is kell a kikapcsolódás

Az is segíthet, ha a feltöltődést is feladatként jelöljük ki a magunk számára.

Ha akár csak 10-15 percet tudunk szánni arra, hogy csendben, nyugodtan magunkban legyünk, az is rengeteget tud segíteni – mondta a 24.hu-nak Gáspár Barbara pszichológus. Bár nehéz lehet elengedni a feladatokat, az is segíthet, ha feladatként jelöljük ki a feltöltődést, kikapcsolódást, azt, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, ami jól esik – javasolta a szakember.

Előfordulhat, hogy nem is tudunk igazán kikapcsolódni, mert attól tartunk, hogy elfelejtünk valamit.

Egyszerű ötlet, de sokat segíthet, ha ilyenkor listát készítünk a teendőkről, és különösen jó érzés lehet kipipálni, amit elvégeztünk.

A felszaporodott tennivalók miatt hajlamosabbak lehetnek a szorongásra azok, akik attól érzik magukat értékesebbnek, ha folyton valami hasznosat tesznek, és segíthetnek másokon, akikben nagy a megfelelési vágy és a tökéletességre törekvés, vagy épp a saját igényeiknél a másokét fontosabbnak tartják. Ők a perfekcionista és az altruista személyek.

Gáspár Barbara

Pedig ahogy a szervezetünknek szüksége van tápanyagokra és pihenésre, úgy a lelkünknek is kell a kikapcsolódás – a feltöltődéshez, a stressz levezetéséhez szükség van az új élményekre, a mozgásra, a sportra, de van, akinek az kell, hogy megtanuljon relaxálni. A munkamániás, feladatorientált emberek nehezen értik meg, miért kell a kikapcsolódás, mindig találnak feladatot, ám nekik is segíthet, ha arra gondolnak: ahhoz, hogy a későbbiekben is jól tudjanak teljesíteni, nem szabad a végletekig kimeríteni az erőforrásaikat. A környezetváltozás, az új élmények és új ingerek abban is segíthetnek, hogy a mindennapi feladatokra friss szemmel tudjunk tekinteni, a problémákról kreatívabban gondolkodjunk, új megoldásokat tudjunk találni.

Ha nem tudunk kikapcsolódni és feltöltődni, a stresszel is nehezebben küzdünk meg. Ennek egyenes következménye az immunrendszer legyengülése, ami betegségekhez vezet, illetve az alvászavar és a kimerülés. A kiégés, a társas kapcsolatok sivárrá válása, a depresszió is fenyeget.

Mindenkinek más jelent kikapcsolódást, de meg is kell találni, hogy mi az

– mondta Gáspár Barbara. Aki túlfeszített munkatempóhoz van szokva, sok inger éri és sok emberrel érintkezik a hétköznapokban, azt jellemzően az lazítja el, ha csend és nyugalom veszi körül, a passzív időtöltés segíthet neki. Akinek monoton, egysíkú a munkája, azt az aktív kikapcsolódás, a városnézés, a sport tudja feltölteni. A gyermekes párok, ha van rá lehetőségük, olyan üdüléseket is beiktathatnak, ahol csak kettesben vannak, és kikapcsolódhatnak a szülői létből, hiszen nemcsak a munkában, hanem más szerepeinkben is ki lehet égni, ha azokban túl nagy fordulatszámon és kevés pihenéssel működünk.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

(Kiemelt kép: Europress / Milena Boniek / AltoPress / PhotoAlto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik