Élet-Stílus

A semmittevés jutalom önmagunknak

Sokan nem tudnak engedélyt adni maguknak a kikapcsolódásra – tapasztalja Bélavári Noémi coach.

Általában nem kerül azonnal a felszínre, ha valaki számára problémát jelent a szabadidő eltöltése – ez Bélavári Noémi coach tapasztalata. A szakember a 24.hu-nak elmondta: a coaching, illetve az önismereti ülések során idővel derül ki az, ha valaki nem tud ellazulni, állandóan stresszes. Ezt sok más mellett az is okozhatja, hogy nincsenek az illető kezében eszközök a hatékony kikapcsolódásra. Természetesen vannak, akik számára ez nem okoz problémát – ők jellemzően azok az emberek, akiknek van valamilyen hobbijuk, vagy a kisgyermekes családok, ahol a szabadidő a gyermek körül forog.

A kikapcsolódás általában azok számára jelent gondot, akik a munkájuk miatt állandóan pörögnek, nem tudnak lazítani, és ha szabadidejük akad, azt nem tudják olyasmivel eltölteni, ami valóban kikapcsolja őket. A másik ilyen csoportot azok az emberek, jellemzően háziasszonyok jelentik, akiknek azért van nagyon kevés szabadidejük, mert ami lenne, azt is fizetetlen munkával töltik – még ha nem is szokták kimondani, hogy ez a tevékenység is munka.

A házimunkának lehet olyan része, amit élvezettel csinálnak, de ritkán van tudatosság abban, hogy elválasszák, mi az, amit a saját maguk kedvéért csinálnak, és mi az, amit azért tesznek meg, mert szükséges elvégezni és senki más nem csinálja meg helyettük – magyarázta a szakember.

A kulcsszó a tudatosság: néha igenis kell, hogy leüljünk és átgondoljuk, hogy mi az, ami kikapcsol bennünket.

Ma már nagyon sokan élnek úgy, hogy állandóan maguknál tartják a mobilt, folyamatosan kommunikálnak az ismerőseikkel, közösségi oldalakon osztják meg, hogy mi történik körülöttük. Erről a coach azt mondta: nem hisz a teljes megvonásban, de szükség van az „offline” időre. A kérdés, hogy ez mennyi legyen. Érdemes a tudatos és rendeltetésszerű használatot megtanulni – nyaralás alatt, de akár a hétvégéken is megszabhatjuk magunknak azt az időszakot, például délelőtt és délután egy-egy órát, amikor online vagyunk, kedvünkre facebookozhatunk, chatelhetünk, nézegethetjük a telefont, de előrehaladottabb „függőség” esetén meg is fordíthatjuk ezt, és azokat az időszakokat határozhatjuk meg, amikor nem megyünk fel az internetre.

Ami a legtöbb embernek nehezére esik, az a semmittevés. Sokan úgy érzik, valamit mindig kell csinálniuk, holott legjobban a strukturálatlan idő pihentet. A semmittevést el lehet kezdeni azzal, hogy leülünk a fotelbe egy könyvvel vagy magazinnal. Ha izgulunk amiatt, hogy mivel kellene inkább foglalkoznunk, megszabhatjuk, hogy tíz percet vagy fél órát engedélyezünk magunknak, és utána folytathatjuk azt a tevékenységet, amit elengedhetetlennek érzünk – a „semmittevéssel” eltöltött idő viszont jutalom önmagunknak.

Bélavári Noémi

A szakember elmondta: nagy híve a dolgok kiszervezésének. Ezt a háztartásban is megtehetjük annak érdekében, hogy az időnket azzal töltsük, ami igazán értékes számunkra. Kisgyermekes szülőként személyes tapasztalata, hogy felértékelődik az az idő, amit a gyermekkel kapcsolatos tevékenységekkel tud tölteni, és minden más hirtelen terhesnek tűnik. Ilyenkor például egyes napokon fel lehet adni a főzést, és helyette ételt hozatni, ami elsőre drágábbnak tűnik, de ha a bevásárlástól kezdve a mosogatásig számításba vesszük az otthoni főzés költség-, munka- és idővonzatát, sokkal jobban kijöhetünk, ha nem magunk készítjük az ételt. És persze az is nagyon hasznos, ha a családban megoszlanak a háztartással és a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatok, a munka átvállalásával több lesz az együtt eltöltött szabadidő.

Coachként Bélavári Noémi sokszor tapasztalja, hogy

nem mindenki tud magának engedélyt adni a kikapcsolódásra.

Különösen a nőkre jellemző a „mindenkiről gondoskodás”, amiben van egy belső ellentmondás, ugyanis ez sok esetben kizárja, hogy önmagukról is gondoskodjanak, saját szükségleteiket rendszeresen háttérbe szorítják másokéhoz képest. Ez az évek során oda vezethet, hogy már nem is tudják, valójában nekik mire volna szükségük, és elveszítik a képességüket arra, hogy hitelesen képviseljék az érdekeiket

Ha néhány napunk van kikapcsolódni, a coach a strukturálatlan időtöltést javasolja. Ez lehet wellness-hétvége, vagy akár természetjárás is, attól függően, kinek milyen a habitusa. A lényeg, hogy ne városnézéssel, vásárolgatással töltsük az időt, hanem le tudjunk lassulni – tanácsolta.

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! A gyógyvíz ellazít és új erővel tölt fel. A Danubius szállodákban jó konyha, figyelmes kiszolgálás, masszőrök és gyógytornászok gondoskodnak a testi jólétünkről és családias hangulat a zavartalan pihenésről.

(Kiemelt kép: Europress / Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik