Élet-Stílus
Low section of young business couple getting intimate on floor in office

A szextől tényleg sokkal jobban megy a meló

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 12. 17. 19:00

A jó szexuális élet az életünk minden területére kihat. A fizikai állóképességet egyértelműen javítja, a szex közben felszabaduló hormonok jó hatással vannak a stresszre, és még az emlékezőképességet is javítja a kutatások szerint. A munkahelyi teljesítményre igencsak jó hatással van, legalábbis egy tanulmány, ami a munka és a szex közötti kapcsolatot vizsgálta, erre világít rá.

A sok munka kevés szex rosszat tesz

Összesen 159 pár házas embert kérdeztek meg a Journal of Managementben megjelent kutatásban, ami nem feltétlenül reprezentatív, de informatív. Két hétig figyelték a viselkedésüket, mindannyian dolgoznak természetesen, átlagosan 35 évesek, mindannyian heteroszexuálisok. A kéthetes időintervallumban naponta háromszor kellett kitölteniük egy online kérdőívet, reggel, délután és este. A reggeli felmérés az előző este történéseiről és az aktuális hangulatukról faggatta a kutatásban résztvevőket, a délutáni azt vizsgálta, mennyire elégedettek a munkahelyükkel, az esti pedig a munkahelyi konfliktusokra kérdezett rá. Az eredmény szerint azok, akik szexeltek otthon, másnap boldogabban mentek dolgozni. Ez sajnos fordítva is igaz, a felmérés rámutat arra is, hogy akik többet dolgoztak, kevésbé voltak hajlandóak szerelmeskedni, amikor hazamentek.

A jó szexuális élet boldogabbá tesz minket a munkahelyen, de a munkahely zavarja a szexuális élet minőségét és mennyiségét.

A szexuális élet tehát biztos, hogy befolyásolja a munkahelyi teljesítményt, ezért is nem szabad hazavinni a melót, hogy majd otthon befejezzük.

A hangulatot egyértelműen a szex okozta hormonális változásnak tudhatjuk be, a dopamin és oxitocin felszabadulása az agyban biztos, hogy pozitívan befolyásolja a férfiak és a nők hangulatát. A tanulmány szerzője, Keith Leavitt az Oregoni Egyetemről legalábbis ezt nevezte meg fő magyarázatnak, és azt is hozzátette, hogy meglepő, de a szexet követő másnap állítólag nagyobb az önuralmunk. Ez az, ami lehetővé teszi, hogy jobban fókuszáljunk a munkára, így nem cikáznak a gondolataink szerteszét.

A stresszt eltünteti, a ráncok kisimulnak

Egy korábbi 2012-es kutatás már bizonyította, hogy a stresszt egyértelműen csökkenti a jó szexuális élet. Azaz, ha egy igen stresszes nap után egymásnak esünk otthon, és ezt rendszeresen űzzük, akkor sokat teszünk azért, hogy csökkentsük a stresszt. Ez nyilvánvalóan boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz bárkit, hiszen a stressz hatására a test élettani funkciói is megváltoznak, olyasmi izgatottságot érzünk, mint harc vagy repülés közben, így fordulhat elő az is, hogy a munkatársak hülyeségeire túlzottan reagálunk. Provokáljuk, gerjesztjük a problémákat, vitákat, ha stressz alatt vagyunk. Ezért is kell a magánélet és a munkahely között megtartani azt a bizonyos távolságot.

Sajnos a munkahelyi teljesítményt és a szexuális életet célzó kutatás nem tér ki részletesen arra, hogy milyen szexuális cselekvések vannak hatással ennyire a munkahelyi közérzetre. Az orgazmus mennyiségére és a szex minőségére se kérdeztek rá. Jelenleg a közösülést vizsgálták, így sem a maszturbálásról, sem az orális szexről nem kérdezték meg a kutatásban résztvevőket. Mivel az orgazmus pillanatában, akármilyen formában is történjen meg, mindig ugyanazok a hormonok szabadulnak fel a férfiak és a nők agyában, így lehetséges, hogy elegendő az orális szex is este otthon. Attól azonban mindenkit óvni illik, hogy csak stresszlevezetésként használja a szexet, ez hosszú távon komoly függőséget is kialakíthat.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek