Élet-Stílus
Low section of young business couple getting intimate on floor in office

A szextől tényleg sokkal jobban megy a meló

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 12. 17. 19:00

A jó szexuális élet az életünk minden területére kihat. A fizikai állóképességet egyértelműen javítja, a szex közben felszabaduló hormonok jó hatással vannak a stresszre, és még az emlékezőképességet is javítja a kutatások szerint. A munkahelyi teljesítményre igencsak jó hatással van, legalábbis egy tanulmány, ami a munka és a szex közötti kapcsolatot vizsgálta, erre világít rá.

A sok munka kevés szex rosszat tesz

Összesen 159 pár házas embert kérdeztek meg a Journal of Managementben megjelent kutatásban, ami nem feltétlenül reprezentatív, de informatív. Két hétig figyelték a viselkedésüket, mindannyian dolgoznak természetesen, átlagosan 35 évesek, mindannyian heteroszexuálisok. A kéthetes időintervallumban naponta háromszor kellett kitölteniük egy online kérdőívet, reggel, délután és este. A reggeli felmérés az előző este történéseiről és az aktuális hangulatukról faggatta a kutatásban résztvevőket, a délutáni azt vizsgálta, mennyire elégedettek a munkahelyükkel, az esti pedig a munkahelyi konfliktusokra kérdezett rá. Az eredmény szerint azok, akik szexeltek otthon, másnap boldogabban mentek dolgozni. Ez sajnos fordítva is igaz, a felmérés rámutat arra is, hogy akik többet dolgoztak, kevésbé voltak hajlandóak szerelmeskedni, amikor hazamentek.

A jó szexuális élet boldogabbá tesz minket a munkahelyen, de a munkahely zavarja a szexuális élet minőségét és mennyiségét.

A szexuális élet tehát biztos, hogy befolyásolja a munkahelyi teljesítményt, ezért is nem szabad hazavinni a melót, hogy majd otthon befejezzük.

A hangulatot egyértelműen a szex okozta hormonális változásnak tudhatjuk be, a dopamin és oxitocin felszabadulása az agyban biztos, hogy pozitívan befolyásolja a férfiak és a nők hangulatát. A tanulmány szerzője, Keith Leavitt az Oregoni Egyetemről legalábbis ezt nevezte meg fő magyarázatnak, és azt is hozzátette, hogy meglepő, de a szexet követő másnap állítólag nagyobb az önuralmunk. Ez az, ami lehetővé teszi, hogy jobban fókuszáljunk a munkára, így nem cikáznak a gondolataink szerteszét.

A stresszt eltünteti, a ráncok kisimulnak

Egy korábbi 2012-es kutatás már bizonyította, hogy a stresszt egyértelműen csökkenti a jó szexuális élet. Azaz, ha egy igen stresszes nap után egymásnak esünk otthon, és ezt rendszeresen űzzük, akkor sokat teszünk azért, hogy csökkentsük a stresszt. Ez nyilvánvalóan boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz bárkit, hiszen a stressz hatására a test élettani funkciói is megváltoznak, olyasmi izgatottságot érzünk, mint harc vagy repülés közben, így fordulhat elő az is, hogy a munkatársak hülyeségeire túlzottan reagálunk. Provokáljuk, gerjesztjük a problémákat, vitákat, ha stressz alatt vagyunk. Ezért is kell a magánélet és a munkahely között megtartani azt a bizonyos távolságot.

Sajnos a munkahelyi teljesítményt és a szexuális életet célzó kutatás nem tér ki részletesen arra, hogy milyen szexuális cselekvések vannak hatással ennyire a munkahelyi közérzetre. Az orgazmus mennyiségére és a szex minőségére se kérdeztek rá. Jelenleg a közösülést vizsgálták, így sem a maszturbálásról, sem az orális szexről nem kérdezték meg a kutatásban résztvevőket. Mivel az orgazmus pillanatában, akármilyen formában is történjen meg, mindig ugyanazok a hormonok szabadulnak fel a férfiak és a nők agyában, így lehetséges, hogy elegendő az orális szex is este otthon. Attól azonban mindenkit óvni illik, hogy csak stresszlevezetésként használja a szexet, ez hosszú távon komoly függőséget is kialakíthat.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.